Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata ucraineană începe contraatacul. Zelenski a ordonat eliberarea regiunilor de sud

Ucraina va începe în scurt timp operațiunea de eliberare a localităților ocupate din regiunea de sud a țării. Un ordin în acest sens a fost dat de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Olexei Reznikov, într-un interviu pentru The Sunday Times.

Potrivit ministrului Apărării, Ucraina a mobilizat cel puțin un milion de persoane pentru operațiunea de contraatac. Totodată, Kievul îndeamnă populația civilă din teritoriile ocupate să-și părăsească temporar casele și să se refugieze în zonele controlate de autoritățile țării. Este vorba în special de localitățile din regiunea Herson și Donețk, inclusiv orașele Kramatorsk, Sloveansk și Bahmutl, care sunt, în prezent, ținta invaziei ruse.

Armata rusă continuă bombardamentele

“Armata noastră începe contraatacul. Acolo nu trebuie să fie femei și copii. Dușmanul trebuie nimicit”, a anunțat vicepremierul Irina Vereșciuk.

Între timp, armata rusă continua bombardamentele asupra orașelor ucrainene. Ultimul atac cu mai multe victime printre civili a fost în orașul Ceasiv Iar. Potrivit autorităților, 15 persoane au murit, iar cinci sunt rănite, după ce o rachetă a lovit un bloc cu cinci etaje.  Președintele Zelenski a condamnat aceste atacuri pe care le califică drept „acțiuni teroriste”.

„Teroarea rusă a depășit de mult linia dincolo de care a devenit evident pentru toată lumea civilizată că pedepsirea Rusiei, stat terorist, pentru tot ceea ce a făcut împotriva Ucrainei și a ordinii juridice internaționale, a devenit o chestiune de securitate globală,” a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Pe de altă parte, Rusia respinge acuzațiile că bombardează obiective civile și acuză, la rândul ei, armata ucraineană că amplasează unități militare în școli și spitale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE