Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii încep să revină în orașele din regiunea Harkov, evacuată acum două luni după bombardamente necruțătoare

După patru luni și jumătate de război în Ucraina, Rusia continuă să bombardeze regiunea Donețk și din apropierea Odesei. Viceprim-ministrul Ucrainei le-a cerut locuitorilor din Herson și Zaporojie, ocupate de Rusia să plece imediat. Statele Unite au anunțat că vor trimite noi echipamente militare în țara atacată, inclusiv patru sisteme de rachete HIMARS. 10.000 de soldați ucraineni vor merge în Marea Britanie pentru o pregătire militară de specialitate care va dura câteva săptămâni.

Între timp, ucrainenii încep să revină în orașele din regiunea Harkov, evacuată acum două luni după bombardamente necruțătoare de acolo.

Două treimi din orașul Barvinkove din regiunea Harkov au fost distruse de bombardamentele rușilor

Două treimi din orașul Barvinkove din regiunea Harkov au fost distruse de bombardamentele rușilor. Totul este o ruină. În centrul orașului, încă se mai aud explozii uneori.

Oleksandr Balo, primarul orașului Barvinkove: „Oamenii se întorc, din păcate. Și avertizez pe rețelele de socializare că este periculos, dar asta este. Oamenii continuă să revină în Barvinkove, deși avem aceste obuze în fiecare zi și în fiecare noapte.”

Localnicii spun că încă nu au altă soluție, pentru că și în celelate orașe din Harkov este la fel de tragic.

Mykola, localnic: „Unde să meargă? Numiți măcar un loc sigur aici, unde să nu tragă. În fiecare zi se lansează obuze ici și colo. Batem cuie ca să reparăm casele.”

Volodimir Zelenski a vizitat o altă zonă din estul țării bombardată de ruși

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat o altă zonă din estul țării bombardată de ruși, și anume Dnipropetrovsk. El a fost la spitalul din Dnipro, capitala regiunii, și la un centru logistic de acolo, unde se fac truse de ajutor umanitar. Dnipro, al patrulea oraș ca mărime al Ucrainei, sprijină activ alte regiuni încă de la începutul războiului.

Aproape 1,5 milioane de truse de alimente au fost trimise în cele șase regiuni cel mai grav afectate de invazia rusă, a declarat Zelenskyi.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Oficialii trebuie să facă nu doar tot ce este posibil, ci mult mai mult decât este posibil, pentru a garanta oamenilor un nivel normal de trai, chiar și în astfel de condiții militare.”

Armata ucraineană susține că Rusia continuă să bombardeze infrastructura civilă

Armata ucraineană susține că Rusia continuă să bombardeze infrastructura civilă în mai multe regiuni din estul Ucrainei. Trupele ruse au încercat să captureze centrala electrică din regiunea Doneţk.

Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: „În direcția Bugului de Sud, inamicul continuă bombardarea sistematică a infrastructurii civile și militare cu artilerie cu țevi și rachete de-a lungul liniei de contact. Există încă o nouă amenințare cu lovituri cu rachete asupra infrastructurii critice a regiunii.”

Rusia continuă să transmită că trupele sale nu se opresc până nu îşi ating obiectivele, în preincipal „eliberarea” Donbas-ului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE