Un focar de salmonella îmbolnăvește sute de persoane în Europa. Roșiile siciliene, principalul suspect

Sute de persoane din Europa s-au îmbolnăvit de toxiinfecție alimentară în ultimii doi ani, iar roșiile contaminate sunt principalul suspect, au avertizat autoritățile sanitare, scrie Euronews.com.

Până la finalul lunii septembrie au fost confirmate 510 cazuri cu o anumită tulpină de bacterie Salmonella în 18 state europene începând din 2023, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Salmonella este una dintre cele mai frecvente cauze de toxiinfecție alimentară, provocând dureri abdominale, diaree și febră.

ECDC consideră că roșiile cherry provenite din Sicilia sunt „principalul vehicul alimentar” al răspândirii acestui focar, asociat tulpinii de Salmonella numită Strathcona.

Anchetatorii au urmărit sursa până la un producător de roșii din Sicilia. Au găsit bacteria într-o probă de apă folosită la irigații, ceea ce „a confirmat rolul mediului în contaminarea roșiilor”, a transmis agenția.

De la începutul focarului, Italia a raportat cele mai multe cazuri (123), urmată de Germania (113), Austria (76), Regatul Unit (73) și Franța (43).

Alte 13 țări europene – Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia – au raportat fiecare sub 15 cazuri.

Focarul a trecut și peste Atlantic: Statele Unite au înregistrat 24 de cazuri, iar Canada 10.

Nu este prima dată când roșiile din Sicilia sunt identificate drept sursă de toxiinfecție cu această tulpină de Salmonella. Ele au fost asociate unui focar în Danemarca în 2011, a precizat ECDC.

Agenția solicită investigații suplimentare pentru a confirma că roșiile siciliene sunt cu adevărat „vectorul infecției” în acest focar și cere măsuri mai stricte de control bacterian în timpul sezonului de recoltare a roșiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE