Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou „plan Marshall” de reconstrucție a Ucrainei. Kievul a primit ajutoare internaționale de peste 93 de miliarde de euro

Războiul din Ucraina a generat schimbări majore în blocul statelor aliate. S-a vorbit mult despre un nou „plan Marshall”, de reconstrucție a Ucrainei, dar și de o reconfigurare a flancului Estic la NATO, consolidat cu baze permanente. Despre modul în care văd strategia de recuperare economică a Ucrainei vor vorbi și astăzi experți și analiști la o conferință pe tema noii arhitecturi europene.

Potrivit jurnalistul Euronews, Gabriel Bălașu, până acum peste 40 de state din întreaga lume au contribuit la susținerea Ucrainei. Vorbim despre o susținere financiară de peste 93 de miliarde de euro. Cea mai mare parte a acestui ajutor vine din Statele Unite – 54 de miliarde de dolari. Uniunea Europeană a contribuit cu 29 de miliarde de euro. Acestea sunt cifre importante pentru că dacă ne raportăm la țări mici cum sunt statele Baltice, vorbim de sume care ajung și la 1% din PIB.

Aceste sume nu includ însă ajutorul umanitar din afara granițelor Ucrainei, deși impactul celor aproape 8 milioane de refugiați, dintre care 5 milioane au solicitat protecție temporară, este foarte mare. Este o preocupare majoră pentru statele membre care trebuie să răspundă la întrebarea ce se va întâmpla cu acești refugiați după ce se va încheia războiul?

La acestea se adaugă și criza energetică provocată de război. Fondul problemei este legat acum de costurile totale de reconstrucție ale Ucrainei, chiar dacă războiul nu s-a terminat încă.

Ministrul ucrainean de externe spunea recent că ar fi făcut calcule și că ar fi nevoie de peste 70 de miliarde de dolari, însă Banca Mondială vorbea încă din vară de un prag care a fost deja depășit, cel puțin la nivel de estimări, de peste 100 de miliarde. Cine și cu ce fonduri? Sub ce egidă? Acestea sunt doar primele întrebări dintr-un lung șir la care vor răspunde experți din Comisia Europeană, policieni români, dar și analiști internaționali la această conferință.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE