Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO își va întări prezența de la Marea Neagră până la Marea Baltică. Blinken: „Este o zonă strategică vitală pentru noi”

Avem o Alianță de neclintit! Este mesajul puternic dat de liderii NATO la Ministeriala de la București, iar decizia organizării reuniunii în țara noastră, aproape de războiul din Ucraina, dă un semnal puternic de unitate a aliaților.

În timp ce Rusia își intensifică atacurile, NATO a anunțat că-și întărește prezența de la Marea Neagră la Marea Baltică.

Atenția întregii lumi s-a mutat în estul Europei

Odată cu începerea războiului, atenția întregii lumi s-a mutat în estul Europei, iar România a devenit un punct strategic important pentru securitatea euroatlantică. Reuniți la București, liderii NATO au reiterat rolul cheie pe care țara noastră îl joacă pe flancul estic.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Când vine vorba de regiunea Mării Negre, ea este o zonă strategică vitală pentru noi și NATO. Nu suntem descurajați să mergem mai departe, ne întărim prezența de la Marea Neagră la Marea Baltică. Suntem determinați să construim o armată militară modernă și interoperabilă, care va avea beneficii peste tot în zona NATO, inclusiv când vine vorba despre Marea Neagră.”

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României: „Avem o prezență puternică a Statelor Unite și a NATO în România, dar trebuie să continuăm să implementăm deciziile Summitului de la Madrid, care vorbesc despre schimbarea nivelului trupelor de luptă din România, de la nivelul batalioanelor, la nivelul brigăzilor. Vorbim despre repartizarea anumitor forțe de întărire a diverșilor aliați către diferite grupuri de luptă din flancul estic, inclusiv grupele de luptă din România.”

Klaus Iohannis, președintele României: „Prezența voastră pe flancul estic al NATO, aproape de țărmul Mării Negre, este foarte relevantă și oportună. Transmite un mesaj puternic al unității aliaților, solidarității și hotărârii strategice. Acest lucru arată că valorile libertății și păcii rămân în centrul intereselor Alianței.”

Semnalul de forță transmis de aliații NATO vine la începutul unei ierni grele pentru Ucraina. Atacurile Rusiei s-au întețit, iar războiul a agravat criza energetică și a dus la o inflație galopantă în toată Europa.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Președintele Putin eșuează în Ucraina. Răspunde cu mai multă brutalitate, atacă infrastructura energetică și încearcă să-i lase pe ucraineni fără apă, electricitate și căldură. Trebuie să sprijinim Ucraina, pentru că vedem cum Putin încearcă să folosească iarna pe post de armă de război.”

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Nu există nicio îndoială pentru Rusia sau oricine altcineva că suntem hotărâți să apărăm fiecare centimetru pătrat al spațiului NATO.”

De la începutul războiului, NATO și-a dublat numărul de grupuri de luptă pe flancul estic, și-a întărit sistemul de apărare antiaeriană și a suplimentat substanțial prezența militară în țări precum România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE