Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Interviu cu consilierul președintelui Volodimir Zelenski: „Rusia își dorește să distrugă Ucraina și va face tot posibilul pentru a-și atinge scopurile”

Rusia își dorește să distrugă Ucraina și va face tot posibilul pentru a-și atinge scopurile. Astfel, ucrainenii au nevoie de cât mai mult armament pentru a-l opri pe Putin. O spune Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Zelenski. Într-un interviu exclusiv pentru Euronews, Podolyak a vorbit despre ce s-a mai întâmplat pe frontul din Ucraina. Sprijinul oferit de România este esențial pentru armata ucraineană, a menționat Podolyak.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: Am văzut că au fost, din nou, bombardamente din partea Rusiei. Ce distrugeri au fost? Au vreo legătură cu ajutorul militar sub formă de tancuri?

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Da, astăzi și noaptea au fost atacuri, atacuri cu drone, binecunoscutele drone iraniene. Dimineață a fost o cascadă de rachete pe întreg teritoriul, evident asupra infrastructurii esențiale. A avut de suferit, în primul rând, partea de sud, regiunea Odesei. În Kiev a avut de suferit partea centrală a orașului. Este vorba de securitate, când și ce comunicăm. Înțeleg că și astăzi există posibilitatea ca aceste atacuri să continue și dacă e să vă răspund la întrebarea fundamentală, dacă între aceste atacuri și anunțul despre coaliția europeană formată și transmiterea tancurilor către Ucraina – nu. Au legătură cu strategia generală de ostilități a Rusiei. Rusia a venit să distrugă Ucraina.

„Rusia, pur și simplu, a venit să distrugă Ucraina”

Consilierul a mai explicat că „Rusia, pur și simplu, a venit să distrugă Ucraina și atât timp cât va avea anumite resurse, inclusiv resurse de rachete, va efectua bombardamente asupra infrastructurii și asupra orașelor din Ucraina”.

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Natura acestui război, că indiferent de ce face Ucraina, ce fac partenerii noștri, ce recomandă drepturile internaționale, Rusia, pur și simplu, a venit să distrugă Ucraina și atât timp cât va avea anumite resurse, inclusiv resurse de rachete, va efectua bombardamente asupra infrastructurii noastre și asupra orașelor. Mai mult, cât timp Rusia va părăsi teritoriul nostru sub presiunea armatei ucrainene, aceste lovituri, sub formă de genocid împotriva civililor, se vor intensifica, conform posibilităților Rusiei. Aceasta este esența războiului împotriva Ucrainei, nu neapărat atentarea la teritoriu, nu atentarea la nivel ideologic, dar, pur și simplu, dorința de a distruge, de a omorî, atât timp cât decurge războiul.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Care este cea mai fierbinte zonă a frontului în acest moment?”

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Pentru noi, întreaga linie de front, 1.300 km, este o zonă fierbinte, pentru că acolo au loc în permanență lupte de artilerie. Rusia trimite spre noi, zilnic, aproape 50.000 de obuze de calibru mare spre ținte diferite, dar la momentul actual putem sublinia o țintă-cheie de bază: au loc lupte intense și sângeroase, cu pierderi mari în rândul soldaților ruși, asta e regiunea Donețk și Lugansk, Bahmut, Solidar, Avdiivka, pe de-o parte, Kremina-Svatova, pe de altă parte, acolo sunt concentrate cele mai multe resurse militare pe care le are Federația Rusă. Acolo sunt detașați soldați din unități private ruse, nu doar Wagner, dar și alții. Este vorba și de deținuți, aproximativ 50.000 de oameni, condamnați pentru zeci de ani în urma infracțiunilor grave, cum ar fi omor, furt, viol, ucidere în masă. Acești oameni sunt principala forță de lovitură din cadrul armatei ruse și ceilalți militari contractați, care sunt în mare pare direcționați către Donețk și Lugansk. Zilnic, pierderile armatei ruse depășesc peste 500 de soldați, cifra exactă nu o pot spune, dar oricum pierderile sunt uriașe.

„Rusia continuă procesul de mobilizare”

Consilierul a mai adăugat că „Rusia continuă procesul de mobilizare și că ucrainenii vor continua să lupte”.

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Rusia continuă procesul de mobilizare. Evident, pierderile pe care Rusia le-a suferit deja pe parcursul celor 11 luni pe teritoriul Ucrainei, aproximativ 300.000, vorbim și despre cei morți, răniți, dezertori, prizonieri, dispăruți fără urme, este o cifră imensă, dar, din câte înțelegem, este nesemnificativă pentru societatea rusă, le este indiferent că un număr atât de mare au decedat în Ucraina sau au pierdut posibilitatea unui trai decent. Din păcate, mobilizarea continuă, alți soldați ruși vor ajunge pe teritoriul țării noastre, dar vom urmări situația, vom lupta.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: Cât de importante sunt tancurile în acest moment pentru Ucraina? Ce înseamnă aceste tancuri pentru Forțele Armate ale Ucrainei?

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Războiul are o dezvoltare obiectivă, adică în cadrul războiului sunt câteva etape și la fiecare dintre acestea sunt necesare anumite instrumente, care te ajută să atingi anumite obiective strategice sau operaționale. La etapa actuală a războiului, Rusia își concentrează ultimele rezerve, își atrage foarte mulți mobilizați pe care îi antrenează în Belarus, ajung pe poligoanele de acolo. E vorba despre sute de mii de mobilizați. Rusia aduce echipament blindat din Orientul îndepărtat, Rusia și-a mărit volumul de proiectile, pe care l-a adus în zona de război, la această etapă, pentru a nu avea o stagnare a războiului, o scădere a intensității. Apropo, Rusia își dorește mult să scadă din intensitatea războiului, ca să se dureze ani.

Ucraina ar avea nevoie „de câteva instrumente primordiale, primul fiind rachetele cu rază lungă de acțiune, rachete care ajung la o distanță de 150-200 de kilometri, pentru că principalele depozite de artilerie ale Rusiei se află la o astfel de distanță față de linia frontului”, potrivit lui Podolyak.

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Pentru a submina rapid intensitatea focurilor de artilerie ale Rusiei avem nevoie de aceste rachete, distrugerea depozitelor, minimizarea posibilităților de artilerie ale Rusiei și, atunci, al doilea instrument care este necesar pentru a avansa rapid pe teritoriul ocupat sunt tancurile. Tancurile sunt un element esențial pentru deplasarea rapidă în operațiunile speciale de eliberare a propriilor teritorii. Aceste două instrumente esențiale sunt la etapa de negociere. Dacă în privința tancurilor am primit deja toate răspunsurile, din punct de vedere politico-diplomatic, acum sunt discuții despre logistică, antrenamente, respectiv următoarea etapă de negocieri se va referi la rachetele cu rază lungă de acțiune, extrem de importantă pentru Ucraina și a treia poziție de negocieri, de asemenea extrem de importantă la această etapă a războiului, este vorba de aviație, adică avioane de luptă și atac, care ne va ajuta să distrugem eficient forța umană, în primul rând, pe toți acești ruși mobilizați, care se află pe teritoriile ocupate.

„România este printre țările care din prima zi au înțeles natura acestui război”

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: România v-a ajutat cu armament? Dacă da, cu ce mai exact?

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Aici sunt câteva reguli referitoare la comunicarea publică, sunt foarte importante. În primul rând noi, categoric, primim ajutor din partea multor țări și România este printre acele țări care din prima zi au înțeles natura acestui război. România este una dintre țările esențiale, care a făcut posibilă construirea de hub- uri de transport și centre de logistică, înțelegând natura acestui război și riscul pentru securitate față de întreaga Europă. Din punct de vedere ideologic, politic, România a demonstrat o viziune strategică și o înțelegere a perspectivei de dezvoltare a Europei, perspectivei de conturare a securității în Europa, importanța ca Ucraina să primească resurse pentru o apărare eficientă, adică România a demonstrat asta de la bun început. Noi spunem asta de fiecare dată și o spunem cu mult respect față de conducerea țărilor care iau decizii importante. În ceea ce privește, concret, ajutorul pe care autoritățile unei țări îl oferă în limita posibilităților vorbim despre posibilitățile de armament. Evident, permitem acest drept, ca inițiativa comunicării să fie luată de către conducere. Dacă va considera de cuviință, spre finalul războiului sau în orice moment din timpul acestuia, să spună ce fel de armament ne transmite, evident vom susține acest lucru din punct de vedere informațional, dar, repet, comunicarea oficială despre orice fel de ajutor militar fiecare țară îl stabilește. Dacă este gata să vorbească, vorbește, dacă nu este gata, din anumite motive, nu vorbește. Tocmai de aceea, autoritățile române au, în totalitate, prioritate în a comunica despre vreun ajutor militar oferit.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: Conducerea României se arată îngrijorată de drepturile etnicilor români din Ucraina?

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Este un aspect foarte important. Europa este un spațiu multietnic. Aici sunt foarte multe etnii, naționalități. Pentru țările democratice, transparența relațiilor interetnice este un element cheie pentru pace și siguranță și, evident, Ucraina ca o țară care are granițele deschise, țară care are o societate absolut democratică, avem o politică concurențială, avem libertate de exprimare absolută, presupune orice posibilitate de a discuta despre orice fel de probleme care apar în țară. Nu contează dacă este vorba de probleme economice, politice, probleme de comunicare și așa mai departe. Orice fel de întrebări care se referă la coabitarea dintre cetățenii Ucrainei și alte grupuri etnice, cum ar fi românii în acest caz, putem discuta lejer orice nivel și orice tip de probleme dintre țările europene, care se ghidează după principiile europene, bazându-se pe libera concurență și democrație, vor fi rezolvate.

„Federația Rusă derulează un program ca să inducă o politică manipulatoare pe anumite teritorii”

Podolyak a mai menționat faptul că „Federația Rusă derulează un program ca să inducă o politică manipulatoare pe anumite teritorii, răspândind probleme inexistente printre societățile multietnice, pentru a induce în acest segment români-ucraineni, ucraineni-polonezi, polonezi-lituanieni, o scindare”.

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Investește foarte mulți bani pentru a crea aceste scheme. Este o mare misiune strategică a propagandei ruse și în continuare urmează să speculeze. Evident, în diverse societăți multietnice se găsesc indivizi care susțin sau participă în aceste campanii de propagandă rusă. La fel ca în Ucraina, sunt cetățeni proruși, care spuneau că Rusia trebuie să-și primească dreptul de a intra pe teritoriul țării cu tancuri și să omoare ucraineni care nu vor fi de acord să trăiască conform regulilor ruse. Tocmai din acest motiv vreau să atrageți atenția: Țările democratice care se ghidează după principiile europene mereu vor găsi o cale de mijloc pentru a se înțelege în orice fel de situații-problemă. Să nu uităm că există propaganda rusă, care vrea să speculeze asupra problemelor inexistente, referindu-se la probleme care nu pot fi soluționate și din acest motiv trebuie să știm să separăm aceste lucruri, în cazul în care apar probleme să ne reunim la masa de negocieri și să le rezolvăm.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: Am citit știrile de zilele acestea despre așa-numitul scandal de corupție din Ucraina. Pe scurt, ce s-a întâmplat?

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Nu este un scandal de corupție. O sa pun accentele și o să vă fie clar. Corupția face parte din economia modernă. Corupția este prezentă în foarte multe state. Din păcate, corupția face parte din natura umană. Omul este uneori slab și încearcă să-și folosească funcția sa pentru a primi anumite beneficii suplimentare, care nu ar trebui să-i aparțină, posibilități financiare pe care nu le merită. Corupția este un efect al imaturității umane. Totuși, considerăm că în timpul războiului nu trebuie să închidem ochii dacă un funcționar nu înțelege sensibilitatea momentului, nu înțelege că țara plătește un preț incredibil ca să reziste în acest război. Vorbesc despre Ucraina în acest moment. Noi nu putem să închidem ochii și trebuie să îi pedepsim pe acești funcționari. Noi trebuie să pedepsim dur orice încercare, orice tentativă de corupție a funcționarilor. Societatea este consolidată în ajutarea armatei, societatea a pierdut foarte multe, a pierdut case, locuri de muncă. Avem 19 milioane de refugiați interni și externi, care au fost nevoiți să-și părăsească regiunile în care locuiau și să plece peste graniță, inclusiv în România sau în zona de vest a Ucrainei. În același timp, acești oameni au pierdut venituri personale foarte mari, cu toate acestea o parte din banii lor îi dau pentru armată si pentru acțiuni de voluntariat. În consecință, există un procent mic de funcționari care nu dau, ci își iau lor din buget. Președintele Zelenski este absolut intolerant cu aceste manifestări. Nu ne permitem, luptând cu un dușman străin, crud, să răbdăm un dușman intern, care nu înțelege deloc momentul și contexul, așa că a fost luată o decizie, din care fac parte trei elemente. Prima este demisia imediată, este o responsabilitate politică pentru suspiciunea pe care societatea o exprimă față de încrederea în unii funcționari. Am în vedere sensul anticorupției. Prin urmare, acești funcționari și-au dat demisia. A doua etapă este efectuarea unor anchete interne. Anumite instituții de drept fac cercetări ale tuturor materialelor, pentru a vedea dacă, într-adevăr, au fost furați banii, dacă se adeverește fapta de corupție. A treia etapă este pedeapsa juridică a acestor oameni. Încercarea de a fura statul duce la întărirea statului. Întărește încrederea societății în stat. În plus, le arată partenerilor noștri, care, de asemenea, cheltuiesc foarte multe resurse militare, financiare si umanitare pentru susținerea Ucrainei, că noi nu tolerăm corupția, iar pentru noi nu există o pauză în lupta anticorupție. Războiul nu este un motiv ca să închidem ochii la acțiunile corupte ale cuiva.

„Finalul războiului depinde de mai mulți factori”

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: Cum credeți că se va termina războiul?

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Finalul războiului depinde de mai mulți factori. Unul din factorii-cheie este cantitatea de arme de care este nevoie pentru etapa de război în care ne aflăm astăzi. Armele nu sunt suficiente pentru a încheia războiul la această etapă. Noi înțelegem foarte bine că dezvoltarea, logica războiului este obiectivă. Înțelegem că partenerii noștri vor demonstra un ajutor militar eficient, maxim, astfel că vom putea, în aceste condiții, să încercăm să încheiem acest război în 2023. Este foarte important, pentru că un conflict care se prelungește are o influență dezastruoasă asupra economiei și la programele sociale ale Ucrainei, ceea ce înseamnă că noi plătim un preț foarte mare. Ne vom strădui foarte mult să ne concentrăm să obținem un succes important în 2023.

Consilierul a ținut să adreseze mulțumiri poporului român.

„Cu mare drag ne raportăm la poporul român”

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: Înțelegem cine, cu adevărat, iubește Ucraina, cine vrea ca războiul să se încheie în mod corect, cine înțelege, cu adevărat, de ce are nevoie Europa după acest război și cum să întoarcem Europa într-un cadru internațional de drept și de ce Rusia nu trebuie să existe într-o formă politică cum este astăzi, asta pentru că va reprezenta mereu un pericol pentru Europa modernă. România se află în rândul unor state-cheie care înțeleg asta. Cu mare drag ne raportăm la poporul român. Vă mulțumim mult!

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: Miercuri a fost ziua de naștere a lui Volodimir Zelenski. Ați sărbătorit? Cum anume? Ce cadouri a primit?

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski: În timpul războiului nu este potrivit să sărbătorim, de aceea cea mai mare sărbătoare este că există o sustinere uriașă din partea societății pentru președintele Zelenski și a inițiativelor sale. Președintele Zelenski a demonstrat că este un lider adevărat, modern, care poate să răspundă eficient la provocări și situații atât de tragice, pe care le vedem în Ucraina. Acesta este cadoul lumii, lumii civilizate, că există o astfel de țară precum Ucraina, care este gata să-și apere dreptul la libertate, că există un astfel de lider politic în Ucraina, ca președintele Zelenski, care este gata să rămână lider în cele mai grele condiții și care este pregătit să-și asume responsabilități. De aceea, cred că toate zilele noastre de naștere, accentuez toate zilele noastre de naștere, nu doar ale președintelui, ci ale tuturor oamenilor de rând, vor fi sărbătorite cu adevărat într-o singură zi. Toate zilele noastre de naștere vor fi sărbătorite în Ziua Victoriei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE