Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina scanează 3D monumentele istorice, în cazul în care acestea vor fi bombardate în război și vor trebui restaurate

În timp ce războiul din Ucraina continuă să facă ravagii, istoricii de artă și conservatorii culturali din această țară continuă să numere costurile invaziei rusești.

Potrivit UNESCO, un total de 236 de situri culturale, inclusiv muzee, monumente, biblioteci și situri religioase, au suferit pagube până la data de 11 ianuarie a acestui an.

Dar, în mijlocul distrugerilor și disperării, ucraineni precum arhitectul și bloggerul Julian Chaplinskyy, stabilit în Lviv, găsesc modalități de a proteja patrimoniul cultural al națiunii lor, folosind tehnologie de ultimă oră.

Cu câteva luni în urmă, el a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a crea copii digitale ale numeroaselor monumente istorice care împânzesc centrul orașului Lviv, un sit protejat de UNESCO ca patrimoniu mondial.

Ideea este că, prin scanarea 3D a monumentelor orașului în cele mai mici detalii, tehnicienii pot crea modele digitale de înaltă fidelitate care pot ajuta la restaurarea lor în cazul în care acestea ar fi supuse bombardamentelor.

"Am văzut rachete venind spre Kiev și alte orașe - spre Harkov, spre centrul orașului. Văd cum obiectele de patrimoniu se pierd unul câte unul. Apoi, muzeul Skovoroda a ars. Atunci mi-am dat seama că acest război ar putea avea consecințe fatale", a declarat Chaplinskyy.

Pentru a efectua lucrările, specialiștii plasează pe rând un scaner 3D în diferite locuri din fiecare sit și înregistrează sute de fotografii ale interioarelor și exterioarelor. Procesul poate dura ore sau zile, în funcție de complexitatea sitului.

Până în prezent, echipa a scanat 40 de monumente din regiunea Lviv și se află într-o cursă contra cronometru pentru a scana și conserva mai multe monumente istorice din Ucraina și mai departe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE