Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Ucraina suspendă căutările în Dnipro. 45 de oameni au murit și 19 sunt dați dispăruți, în urma atacului de pe 14 ianuarie

Operațiunea de căutare și de salvare a victimelor de la Dnipro s-a încheiat. Pe 14 ianuarie, un bloc de locuințe a fost lovit de o rachetă, iar în urma atacului, 45 de persoane și-au pierdut viața.

Numărul răniților se ridică la 79 de persoane, iar 19 oameni nu au fost găsiți. Rusia neagă că blocul ar fi fost ținta atacurilor.

18/01/2023 , 07:29

Operațiunea de căutare a victimelor s-a încheiat

Operațiunea de căutare și salvare printre dărâmăturile blocului de locuințe din orașul ucrainean Dnipro s-a încheiat.

În urma atacului 45 de oameni au murit, 79 au fost răniți și 19 sunt dispăruți.

Fiica lui Mykola, Kateryna, și familia ei locuiau într-un apartament din imobil. Ea a fost găsită și dusă la spital, însă fiul ei de 11 luni și soțul rămân dispăruți.

Mykola, membru al familiei victimelor: „Să văd că nu mai există apartamentul în care se aflau copiii mei, nepotul meu, care au pierit într-o singură clipă... Să fie blestemat nenorocitul de Putin și tot anturajul său de nemernici.”

Într-un rar semn public de empatie față de Ucraina, moscoviții au ridicat un memorial improvizat, pentru a comemora victimele din Dnipro. Aceștia au așezat flori, jucării și o fotografie a clădirii distruse la baza unui monument dedicat unui scriitor ucrainean proeminent, împreună cu o fotografie a clădirii distruse. Kremlinul a negat că ar fi vizat imobilul.

Un răspuns internațional la războiul din Ucraina a venit sub forma discuțiilor de la Bruxelles. Miniștrii economiei și finanțelor din Uniunea Europeană s-au reunit pentru a discuta despre impactul economic și financiar al războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

În același timp, deputații europeni dezbat înființarea unui tribunal special însărcinat cu urmărirea în justiție a Rusiei pentru atacurile împotriva Ucrainei.

17/01/2023 , 07:49

Dnipro: 40 de morți. Rușii spun că nu bombardează ținte civile

Cel mai recent bilanț al atacului cu rachete rusești asupra unui bloc de locuințe din orașul Dnipro, din estul Ucrainei, numără 45 de morți, între care doi copii, și peste 75 răniți, între care 15 copii.

În timp ce ucrainenii spun că au găsit resturile unei rachete rusești, Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, spune că rușii nu bombardează imobile rezidențiale și ținte civile, ci militare. Peskov a sugerat că o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene ar fi căzut peste imobil. Ucrainenii au răspuns că ei nu au mijloacele pentru a intercepta tipul de rachetă rusă care a lovit blocul de nouă etaje.

Este cel mai sângeros atac asupra clădirilor civile după cel din septembrie de anul trecut, de la Zaporojie

16/01/2023 , 10:46

Bilanțul a urcat la 35 de morți

Bilanţul bombardamentului rus care a distrus sâmbătă un imobil în oraşul Dnipro din estul Ucrainei a urcat la 35 de morţi, printre care doi copii, şi la zeci de răniţi, a anunţat luni guvernatorul regional Valentin Reznicenko, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Treizeci şi nouă de persoane au fost salvate, 75 de au fost rănite”, a adăugat pe reţelele sociale guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.

El a precizat că „soarta altor 35 de locuitori ai imobilului este necunoscută”, în timp ce operaţiunile de salvare continuă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

29 de oameni au murit în urma atacului, spune guvernatorului regional. Însă președintele Volodomir Zeleski vorbește de 30. În tot acest timp echipele de salvare se chinuie să scoată supraviețuitori prinși în dărâmături, potrivit Agerpres.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Luptăm pentru fiecare persoană. Iar operaţiunile de salvare vor continua atât timp cât există chiar şi cea mai mică şansă de a salva o viaţă.”

Echipele de intervenție au căutat toată noaptea supraviețuitori. Atactul asupra clădirilor civile este cel mai sângeros, după cel din septembrie anul trecut, în Zaporojie.

„Explozia a fost foarte puternică, ni s-a părut că a durat foarte mult. Eu și copilul țipam atât de tare încât mă durea gâtul. După cinci minute de la explozie, nici măcar nu ne-am mișcat de frică”, spune Iryna Fedorchenko, o supraviețuitoare a atacului.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Deocamdată nu se cunoaște soarta a peste 30 de persoane care s-ar fi putut afla în clădire în momentul în care teroriștii au lansat racheta. Zeci de persoane au fost salvate dintre dărâmături, inclusiv șase copii. (...) În prezent, pe lista morților se află 30 de persoane, inclusiv un copil - o fată, în vârstă de 15 ani. Există informații potrivit cărora doi copii au rămas fără părinți. Condoleanțe tuturor celor care și-au pierdut persoanele dragi.”

Blocul nu era o țintă, Dnipro da

Deși Rusia a negat în repetate rânduri că ar fi vizat civili în timpul războiului, a recunoscut că a lansat rachete asupra orașului Dnipro, dar nu a menționat blocul ca fiind o țintă.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „În 14 ianuarie, a avut loc un atac cu rachete asupra sistemului militar de comandă și control al Ucrainei și a instalațiilor energetice aferente. Toate țintele desemnate au fost lovite. Scopul atacului a fost atins.”

Mesajul lui Zelenski pentru ruși

Liderul de la Kiev s-a adresat şi ruşilor, în limba rusă, în mesajul său.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Aş dori să mă adresez tuturor celor care, în Rusia, nu au nici acum niciun cuvânt pentru a condamna această teroare, deşi văd şi înţeleg totul clar. Tăcerea voastră laşă se va sfârşi doar cu aceşti terorişti venind şi după voi într-o zi.”

Autoritățile ucrainene au anunțat, deocamdată că cel puțin 73 de persoane au fost rănite, iar 39 de persoane au fost salvate.

„Nu știu. Poate că partenerii occidentali ne pot ajuta cumva cu niște sisteme care pot opri astfel de rachete. Nu știu care este rostul, aici nu există nicio bază militară. Aceasta este o zonă rezidențială. Sunt doar case aici”, spune Iryna Fedorchenko, supraviețuitoare.

Locuitorii din Dnipro s-au alăturat echipelor de salvare la fața locului pentru a ajuta la îndepărtarea dărâmăturilor. Alții au adus alimente și haine groase pentru cei care și-au pierdut casele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE