Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficialii ucraineni raportează un nou atac cu rachete rusești asupra Kievului

O serie de explozii au fost auzite la Kiev sâmbătă dimineața, înainte ca sirenele de raid aerian să fie pornite. Adjunctul șefului biroului prezidențial al Ucrainei, Kyrylo Tymoshenko, a declarat pe Telegram că un atac cu rachete asupra infrastructurii critice din capitală era în curs de desfășurare, conform Associated Press .

Administrația militară a Kievului a declarat într-o postare pe Telegram că un obiect neidentificat de infrastructură a fost lovit în oraș, iar serviciile de urgență operau la locul loviturii.

Nu au fost raportate victime

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că „au fost auzite explozii în districtul Dniprovskyi, pe malul stâng al Kievului”.

Într-o postare separată pe Telegram, Klitschko a declarat că fragmente dintr-o rachetă au căzut într-o zonă nerezidențială din districtul Holosiivskyi, pe malul drept, și a adăugat că nu au fost raportate victime.

Nu a fost imediat clar dacă au fost vizate mai multe instalații din Kiev sau doar cea care a fost raportată ca fiind lovită. Capitala ucraineană nu a mai fost atacată cu rachete din noaptea de Anul Nou.

În regiunea periferică a Kievului, o clădire rezidențială din satul Kopyliv a fost lovită, iar ferestrele caselor din apropiere au fost aruncate în aer, a precizat Timoșenko.

În total, 18 case private au fost avariate în regiune, potrivit guvernatorului regional Oleksii Kuleba. „Există acoperișuri și ferestre deteriorate”, dar nu există victime, a declarat Kuleba într-o postare pe Telegram. El a adăugat că un incendiu a fost izolat la o „instalație de infrastructură critică” din regiune.

Soarta orașului Soledar

Anterior, sâmbătă, două rachete rusești au lovit Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov.

Oleh Syniehubov a declarat că forțele ruse au tras două rachete S-300 asupra districtului industrial din Harkov. Loviturile au vizat „obiecte energetice și industriale din Harkov și din regiunea (periferică)”, a declarat Syniehubov. Nu au fost raportate victime, dar au fost posibile întreruperi de urgență ale energiei electrice în oraș și în alte așezări din regiune, a precizat oficialul.

Atacurile au loc în contextul în care există rapoarte contradictorii privind soarta orașului Soledar, un oraș minier de sare puternic contestat, situat în estul învolburat al Ucrainei. Rusia susține că forțele sale au capturat orașul, o evoluție care ar marca o victorie rară pentru Kremlin după o serie de eșecuri umilitoare pe câmpul de luptă.

Autoritățile ucrainene și președintele Volodimir Zelenski insistă că lupta pentru Soledar continuă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE