Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crăciun pe linia frontului. Locuitorii din Donbass și Bucha au mers la slujbă, în ciuda bombardamentelor

Ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi. În orașele de pe linia frontului, credincioșii au participat la slujbe religioase. Armistițiul declarat de Rusia cu ocazia sărbătorii a început vineri și ar fi trebui să țină până la miezul nopții trecute.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat însă că, forțele ruse au lansat mai multe atacuri. Doi oameni au murit și alte trei persoane au fost rănite în bombardamentele de la Bahmut, care au avut loc după așa-zisa încetare a focului.

Slujbă în subsolul bisericii

Într-un oraș aflat pe linia frontului în regiunea Donețk, zeci de credincioși au participat la o slujbă pentru a marca ajunul Crăciunului ortodox pe rit vechi în subsolul bisericii, unde se află un templu subteran. Toate ferestrele din jurul bisericii au fost protejate cu saci de nisip.

„Din 2014 auzim în mod constant zgomotul exploziilor. Iar din luna februarie, orașul nostru este atacat. Prin urmare, ne rugăm pentru pace, pentru a se pune capăt vărsării de sânge”, spune Volodimir, locuitor din Kostiantînivka.

Într-o altă localitate aflată sub ocupație rusă timp de mai bine de trei luni, dar acum eliberată, călugării s-au pregătit pentru Crăciun în mănăstirea care a devenit un adăpost pentru sute de ucraineni rămăși fară case. Urmele de gloanțe din ziduri și mormintele călugărilor care au căzut victime ale bombardamentelor au rămas mărturie pentru luptele care au avut loc.

„Nu putem avea deloc încredere în Putin”

Credincioșii au asistat la slujba de Crăciun și în Bucha, oraș care s-a confruntat cu distrugeri și abuzuri pe scară largă pe vremea ocupației ruse. Mulți locuitori încă își repară casele distruse și nu au încredere în armistițiul anunțat de Moscova.

„Această seară sfântă, este o sărbătoare foarte importantă pentru noi. Este adevărat că ne aflăm sub protecția lui Dumnezeu. Cât despre (președintele Rusiei, Vladimir n.r.) Putin, nu putem avea încredere deloc în el. Ne-a făcut să suferim atât de mult. Nu mă simt în siguranță și mă gândesc că, atâta timp cât el va umbla pe acest Pământ, nimeni nu va fi în siguranță”, spune Tetiana Shylova, locuitoare din Bucha.

Mai uniți ca niciodată

Cu ocazia Crăciunului pe rit vechi, președintele Ucrainei a spus că poporul ucrainean este mai unit ca niciodată.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Felicit sincer milioanele de familii ucrainene care se adună astăzi pentru a petrece Ajunul Crăciunului și a întâlni Steaua Nouă. Aceasta anunță nașterea lui Hristos. Este o sărbătoare a armoniei și a unității familiei. Și împreună suntem cu toții o mare familie ucraineană.”

Potrivit Pentagonului, obiectivul președintelui Vladimir Putin de a cuceri teritoriul ucrainean nu s-a schimbat, chiar dacă forțele rusești continuă să sufere daune militare. Armistițiul rusesc este descris de Kiev și Statele Unite ca o încercare a lui Putin de a prelua inițiativa pe câmpul de luptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE