Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru ucraineni cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi

Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis vineri seară, cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi, un mesaj pentru toți ucrainenii pentru a le reaminti că „aceasta este o sărbătoare a armoniei şi unităţii familiale” și că poporul ucrainean este mai unit ca niciodată, potrivit Agerpres.

„Aceasta este o sărbătoare a armoniei şi a unităţii familiei. Şi împreună suntem cu toţii o mare familie ucraineană. Indiferent unde am fi acum: acasă, la muncă, în tranşee, pe drum, în Ucraina sau în străinătate, familia noastră este mai unită ca niciodată. În curajul său, în statornicia sa, în respectul reciproc şi ajutor”, le-a spus Zelenski ucrainenilor.

„Trebuie să încălcăm unele tradiții pentru a ne apăra tradițiile”

La peste 300 de zile de la începutul invaziei ruse, familia ucraineană este mai unită ca oricând „în curajul său, statornicia sa, respect reciproc şi ajutor reciproc”, a spus el.

„Ne protejăm țara, cultura, tradiţiile, credinţa. Aşa cum au făcut strămoşii noştri cazacii, apărători ai credinţei şi Bisericii lui Hristos. Aşa cum au făcut toţi urmaşii lor şi succesori ai tradiţiilor armatei şi poporului nostru. Strămoşii noştri credeau că în Ajunul Crăciunului sufletele rudelor decedate coboară din Rai. Cum e cântecul, să îi vadă pe cei rămaşi pe pământ. Astăzi spiritele strămoşilor noştri ne ajută în fiecare zi. Să luptăm cu cei care au venit pe pământul nostru. Trăim în vremuri deosebite. Şi toate sărbătorile noastre sunt deosebite. Şi trebuie să încălcăm unele tradiţii pentru a ne apăra tradiţiile. De sărbători nu se poartă haine închise la culoare sau vechi și uzate, pentru ca problemele să nu vină în casă. Dar problemele au venit la noi acasă în 24 februarie 2022, aşa că de atunci noi nu purtăm haine albe şi luptăm cu forţele negre.”

„Fie ca în fiecare familie să fie armonie, bunăstare în toate casele, victorie pe pământul ucrainean şi pace şi prosperitate pentru mii de ani. Vă doresc tuturor un Crăciun fericit şi o kutia (n.red. mâncare tradiţională din Ucraina) delicioasă!“, a încheiat Zelenski.

Mai multe biserici ortodoxe, printre care Biserică Ortodoxă Ucraineană şi Biserica Ortodoxă Rusă, celebrează în mod tradiţional Crăciunul pe data de 7 ianuarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE