Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Refugiații ucraineni sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. La Brașov, sute de ucraineni l-au întâmpinat pe Moș Crăciun

Departe de casă și de familie, sute de refugiați ucraineni l-au primit pe Moș Crăciun într-un centru creat special pentru ei la Brașov. Oamenii au ascultat colinde românești și sărbătoresc împreună Crăciunul pe rit vechi. Cei mai fericiți au fost copiii, care au primit cadouri și au făcut fotografii cu Moșul.

Marina Shevchenko are 31 de ani și a venit din Odessa împreună cu cei doi copii și mama ei, imediat după ce a început războiul. Anul acesta petrece sărbătorile de iarnă departe de soțul ei și tatăl copiilor.

Marina Shevchenko, refugiată ucraineană: Este greu, pentru că soțul a rămas acasă, copiii vor întotdeauna să discute cu tatăl lor și din cauza asta este destul de dificil, mai ales de sărbători, atunci când toată lumea se unește la o masă și vrea să fie fericită. E mai greu cu adaptarea, din cauza faptului că cei mici nu știu limba română și oricât am vrea să ne aflăm aici, casa este casă și ne dorim întotdeauna să ne întoarcem.

Marina și copiii ei, împreună cu alte câteva sute de refugiați ucraineni aflați la Brașov au mers în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, la centrul care a fost creat special pentru ei, încă de la începutul războiului. Copiii au primit cadouri de la Moș Crăciun, iar la schimb, i-au oferit desene încărcate de semnificații.

Elena Litvinova, refugiată ucraineană: Acasă am sărbătorit Crăciunul întotdeauna împreună cu familia, dar și aici pot să spun că sărbătorim împreună, într-o familie mult mai mare. Mă refer la cei care ne-au primit aici.

Andreea Vrânceanu, coordonator centru refugiați Brașov: Încercăm să pregătim pentru oaspeții care locuiesc aici, care nu au posibilitatea să își gătească, Kutia, care e preparatul nelipsit de pe masă cu ocazia acestei sărbători. E un amestec de arpacaș, fructe uscate și un compot făcut din fructe uscate.

În centrul pentru refugiați din Brașov rămân cazați aproximativ 60 de ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE