Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalista Euronews Anelise Borges, la 6 luni de război în Ucraina: "Milioane de copii au trebuit să își părăsească locuințele, iar acum cresc în alte țări"

Euronews a acoperit războiul din Ucraina cu jurnaliști de excepție, care s-au aflat în mijlocul evenimentelor. Anelise Borges a fost trimisul special Euronews în mai multe puncte fierbinți ale conflictului. Nominalizată recent la un premiu Emmy, Anelise Borges a vorbit pentru Euronews România despre războiul din Ucraina, refugiați, dar și despre încăpățânarea și dorința ucrainenilor de a-și urma visurile, în ciuda războiului.

"Nu este nimic normal cu privire la viața în mijlocul unui conflict, al unui război. Chiar și cele mai obișnuite lucruri la care ne putem gândi, precum un duș sau somnul în propria casa, toate sunt diferite. Depinde foarte mult în ce parte a Ucrainei te afli. Viața în Ucraina este o provocare. Totul este o provocare despre supraviețuire. Ucraina este o țară mare și în anumite părți oamenii se încăpățânează să își continue existența. Alți oameni se căsătoresc, unii își cumpără apartamente, unii termină studiile, în timp ce alții, care se află aproape de linia front, se confruntă cu bombardamente, lipsa apei potabile, a electricității.

Este dificil pentru ucraineni în aceste momente. Cei mai mulți continua să fie blocați în țară, încercând să supraviețuiască”, a spus Anelise Borges despre războiul din Ucraina și despre ucrainenii care încearcă să trăiască firesc în mijlocul conflictului.

Copiii sunt viitorul Ucrainei

"Ce m-a surprins cel mai mult a fost îndrăzneala, determinarea oamenilor de a-și continua viețile. Am întâlnit oameni care s-au îndrăgostit înaintea conflictului și au hotărât să se căsătorească. Sunt cupluri care se luptă pe front, apoi au luat decizia de a se căsători și ulterior s-au întors pe front. Dincolo de aceste încercări, faptul că ei își continuă planurile de viață și își urmează visurile are o semnificație mare în contextual actual.

Apoi, există un alt aspect. Un reportaj pe care l-am făcut în Ucraina și a rămas cu mine, care arată și impactul pe care l-a avut războiul asupra copiilor. Milioane de copii au trebuit să își părăsească locuințele, țara, iar acum cresc în alte țări. Iar ca în orice altă criză, ca în orice alt conflict și poveste pe care eu le transmit, copiii sunt viitorul acelei povești. Copiii sunt viitorul Ucrainei. Tot ceea ce se întâmplă cu această Ucraina va fi determinat de copiii ei. Să vezi cât de mult au trebuit să suporte copiii a fost extrem de puternic. M-a mișcat profund. Copiii au o manieră diferită de a gestiona crizele. Mulți dintre ei au făcut-o matur. Iar cei mai mulți dintre ei în continuare se confruntă cu probleme. Conflictul va lăsa cicatrici adânci. Nu numai asupra acestei generații, dar și a celeilalte care va urma", a spus jurnalista Euronews.

Ucrainenii vor să se întoarcă la viețile lor

"Refugiații din Ucraina, dar și din alte țări îmi povestesc despre viețile lor, despre visurile lor care au fost momentan puse pe pauză, despre cât de dificil este să își abandoneze căminul și pe cei dragi, despre femeile și copiii din Ucraina. Cei mai mulți dintre ucraineni au părăsit țara, însă bărbații nu pot pleca, trebuie să și să servească țara, în cazul în care armata îi solicită.

Însă femeile și copiii au fost nevoiți să plece, să se adapteze în țări diferite, peste tot prin Europa. Cei mai mulți dintre cei cu care țin legătura îmi spun săptămânal că vor să meargă acasă, să se reîntoarcă la viețile lor cât mai curând. Acest lucru este comun. În general, toți refugiații vor să revină acasă", a completat Anelise Borges.

Anelise Borges va reveni în Ucraina

"Ca jurnalist, aceasta este misiunea mea, profesia mea, de a fi martoră și parte a istoriei. Da, voi urmări conflictul cât va dura. Nu îmi doresc ca acesta să continue, dar nimeni nu știe cât va mai ține, câtă durere va mai aduce. Însă am fost în Ucraina de 5 ori anul acesta și voi continua să merg", a conchis jurnalista Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE