Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce încearcă să obțină Vladimir Putin odată cu armistițiul de 36 de ore. Cristian Diaconescu: Este mai mult un mesaj pentru poporul rus

Președintele rus, Vladimir Putin, a dat ordin armatei sale să înceteze focul pe frontul din Ucraina în perioada Crăciunului pe stil vechi. Armistițiul ar urma să dureze 36 de ore, începând de mâine. Ucraina acuză Moscova de ipocrizie și a transmis că un armistițiu temporar este posibil doar atunci când Rusia își retrage trupele de pe teritoriul său. Și președintele american Joe Biden a primit cu mari rezerve anunțul făcut de liderul de la Kremlin, amintind că Putin nu a avut nicio problemă să atace crivilii în ajunul Anului Nou.

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a vorbit în platoul Euronews România despre jocul făcut de Federația Rusă odată cu armistițiul de 36 de ore cerut de Vladimir Putin.

„Este o formă declarativă, întoarsă mai mult ca mesaj către poporul rus. Sigur, dacă îmi amintesc, patriarhul Kiril binecuvânta armata ortodoxă care urma să atace alți ortodocși și în egală măsură îndemna poporul rus să meargă la război, fiind o cauză sfântă în joc. Din această perspectivă nu cred că o simbolistică aparte poate fi atașată la această retorică. Este un paradox al mesajului.

Din punct de vedere politic, diplomatic și militar, Federația Rusă merge pe două direcții. Una e să aibă permanent inițiativa și al doilea este să escaladeze pentru a desescalada. Are inițiativa de a semnala pacea, aceasta fiind strict la nivelul de decizie al președintelui Putin. Este o formă de autolegitimare, de încercare de creștere a profilului decizional al președintelui Federației Ruse și în egală măsură de a se vorbi de încetarea focului. Cred că este prima dată când la un asemenea nivel apare un semnal de o astfel de natură”, a precizat Cristian Diaconescu.

Ce poate face Ucraina

Cristian Diaconescu a vorbit totodată despre opțiunile Ucrainei.

„Este foarte complicat pentru că este clar din tot ceea ce înseamnă obiective militare pe care Federația Rusă încearcă să le atingă în acest moment, se încearcă pentru poporul ucrainean ca Ucraina să devină nelocuibilă. Din acest punct de vedere iarna este abia la început. În mod evident se încearcă, pe de o parte, determinarea poporului ucrainean să găsească o soluție, fie să se refugieze și să creeze o presiune în plus pe statele NATO care furnizează sprijinul absolut necesar pentru Ucraina. Pe de altă parte, există evident speranța Moscovei în ceea ce privește un fel de regândire a propriei reziliențe din partea poporului ucrainean. Adică să se întoarcă împotriva celor de la Kiev”, a spus Cristian Diaconescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE