Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin ordonă încetarea temporară a focului în Ucraina, pentru 36 de ore

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului de o zi și jumătate în Ucraina pentru a marca Crăciunul Ortodox.

Putin a instruit Ministerul rus al Apărării să oprească toate ostilitățile începând de vineri la prânz până duminică seara, potrivit unei declarații a Kremlinului publicate joi.

„Având în vedere apelul Sanctității Sale Patriarhului Kirill, dau instrucțiuni ministrului Apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact dintre părțile din Ucraina, de la 6 ianuarie la ora 12:00 la 7 ianuarie, la ora 24:00.

Pe baza faptului că un număr mare de cetățeni care mărturisesc Ortodoxia trăiesc în zonele ostilităților, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterea lui Hristos”, potrivit Interfax, care citează instrucțiunile președintelui Federației Ruse către Forțele Armate Ruse.

Patriarhul Bisericii ortodoxe ruse Kirill a îndemnat autoritățile de la Moscova şi cele de la Kievul să oprească ostilitățile pe frontul din Ucraina, propunând „un armistiţiu de Crăciun”.

„Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, fac un apel către toate părțile implicate în conflict și solicit încetarea focului și stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la 6 ianuarie la 12:00 la 7 ianuarie la 24:00, pentru ca ortodocșii să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun Hristos”, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Patriarhiei Moscovei.

Kirill a fost un susținător vocal al războiului din Ucraina și a ținut o predică în care a spus că „datoria militară spală toate păcatele”.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost, de asemenea, implicat într-o ceartă cu Papa Francisc, care a descris invazia Ucrainei drept „expansionism și imperialism rusesc”.

De altfel, în luna mai, Papa Francisc l-a îndemnat pe Patriarhul Kirill să nu „devină băiețelul de altar al lui Putin”.

Totodată, în noiembrie, o filială a Bisericii Ortodoxe din Ucraina a anunțat că va permite bisericilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, mai degrabă decât pe 7 ianuarie, așa cum este tradițional în congregațiile ortodoxe.

Anunțul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, cu sediul la Kiev, a mărit ruptura dintre Biserica Ortodoxă Rusă și alți credincioși ortodocși, care s-a adâncit din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

În ultimii ani, o mare parte a comunității ortodoxe din Ucraina s-a îndepărtat de Moscova, o mișcare accelerată de conflictul pe care Rusia l-a alimentat în estul Ucrainei începând din 2014.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE