Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski cere mai multe arme. „Trebuie să punem capăt agresiunii rusești exact în acest an”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Președintele Volodimir Zelenski a transmis că Ucraina are nevoie de mai multe arme pentru ca războiul din Ucraina să se încheie „exact în acest an”. Liderul de la Kiev a evidențiat că „nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri de tip occidental” deoarece „acest lucru este foarte important pentru a restabili securitatea” pentru întreaga Europă.

Zelenski i-a mulțumit președintelui Emmanuel Macron, deoarece Franţa va livra Ucrainei tancuri uşoare de luptă.

„Astăzi avem rezultate noi și puternice ale maratonului nostru diplomatic.

Franța duce sprijinul european în domeniul apărării pentru Ucraina la un nou nivel și îi mulțumesc președintelui Macron pentru acest leadership.

Vom primi mai multe vehicule blindate și în special - tancuri de producție franceză.

Aceasta este ceea ce trimite un semnal clar tuturor celorlalți parteneri ai noștri - nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri de tip occidental. Iar acest lucru este foarte important pentru a restabili securitatea pentru toți ucrainenii și pacea pentru toți europenii.

Înainte de noul "Ramstein", un astfel de semnal este extrem de relevant.

Trebuie să punem capăt agresiunii rusești exact în acest an și să nu amânăm niciuna dintre capacitățile defensive care pot accelera înfrângerea statului terorist.

Vehiculele blindate occidentale moderne, tancurile de tip occidental sunt doar una dintre aceste capacități cheie.

Mulțumesc tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Mulțumim tuturor celor care ne ajută!”, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat miercuri.

Zelenski propune un acord de pace în 10 puncte

„Discutăm inițiativa noastră - formula noastră de pace - cu toți liderii. Sunt zece puncte clare. Toate elementele de securitate, integritatea noastră teritorială, retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei și garantarea deplină a justiției, adică pedepsirea tuturor celor care se fac vinovați de această agresiune și de crimele împotriva Ucrainei și a ucrainenilor, precum și compensarea tuturor pagubelor cauzate Ucrainei pe seama bunurilor statului terorist”, a mai precizat liderul de la Kiev.

Franța trimite tancuri de luptă în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a anunțat miercuri pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski că Franţa va livra Ucrainei „tancuri uşoare de luptă”, au precizat surse din cadrul președinției franceze, citate de AFP.

„Preşedintele a dorit să amplifice acest ajutor” militar deja oferit Kievului acceptând să livreze tancuri uşoare de luptă AMX-10 RC, conform Agerpres.

„Este prima oară când tancuri de concepţie occidentală vor fi furnizate forţelor armate ucrainene”, mai precizează Palatul Elysee, la finalul convorbirii telefonice între cei doi şefi de stat.

Numărul de tancuri şi termenul la care acestea vor livrate nu au fost precizate.

AMX-10 RC sunt tancuri uşoare, pe roţi şi nu pe şenile, deci 'foarte mobile', 'într-adevăr vechi, dar performante', a declarat un consilier. În cadrul armatei terestre franceze, acest sistem va fi treptat înlocuit cu Jaguar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE