Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina: Voluntarii repară casele avariate de bombardamentele rusești

Douăzeci și patru de case au fost distruse în regiunea Zaporojie pe 29 decembrie, ca urmare a bombardamentelor rusești. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Ajutorul voluntarilor este apreciat de localnici

În satul Stepne, casa Liudmylei Kaptolova a fost avariată în urma unei rachete rusești. Ferestrele au fost aruncate în aer, ușile interioare au fost smulse, iar acoperișul a fost deteriorat. Acoperișul anexelor a fost, de asemenea, avariat.

Însă nu totul este pierdut. Civilii ucraineni nu numai că se oferă să își apere țara, dar se oferă și să ajute la reconstrucția ei. Membrii batalionului voluntar de construcții „Dobrobat” au început să lucreze în Stepne la scurt timp după atacul cu rachete.

Deși mulți dintre voluntari învață pe parcurs, ajutorul lor este foarte apreciat.

„Au îndepărtat complet ardezia, apoi consiliul sătesc a adus scânduri, șine. Ei repară căpriorii de acolo, iar acum o acoperă, consiliul sătesc a dat o prelată, iar băieții o acoperă”, spune Kaptolova.

În primele zile, ei demontau molozul și îndepărtau resturile. Acum se concentrează asupra lucrărilor de reparații. În prezent, opt voluntari din batalionul de construcții lucrează la această facilitate - și întind mâna oricui are nevoie.

„Avem un canal Telegram și un site web unde se pot înscrie persoanele care doresc să participe la restaurare”, spune Andrii Razin, șeful voluntarilor din batalionul Dobrobat. „De asemenea, oamenii pot lăsa o cerere acolo dacă au nevoie de ajutor. Ei pot descrie natura distrugerii, iar noi decidem apoi cum putem ajuta”.

Mai multe lucrări de reconstrucție în estul Ucrainei

În altă parte în Harkov, pot fi observate eforturi similare de reconstrucție. Intrarea unei case din centrul orașului, care a fost distrusă de o rachetă rusească, a fost restaurată.

În iulie, în urma unei lovituri, șase etaje s-au prăbușit, prinzând o femeie în vârstă sub dărâmături. Acum, ea face curățenie în apartamentul deja reconstruit.

„La 4 dimineața m-am trezit și m-am dus la baie pentru că eram acoperită de moloz”, povestește Valentyna Popovichuk reporterilor. „Eram acoperită de moloz chiar și pe pat. M-am dus la baie și era deja un gol în baie, totul s-a prăbușit.”

Când racheta a lovit intrarea, doar Valentyna se afla înăuntru - vecinii ei părăsiseră casa mai devreme. Acum, femeia locuiește cu rudele.

Lucrările de restaurare în această casă au început în toamnă, constructorii au ridicat deja pereții. În 2022, compania a restaurat 64 de case avariate în Harkov.

Deși exemple ca acestea sunt povești de succes pentru cei de pe teren, imaginea de ansamblu este că reconstrucția în întreaga țară va dura ani de zile. Costurile de reparații se ridică la sute de miliarde de euro, inclusiv pentru daunele aduse mediului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE