Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis i-a cerut lui Volodimir Zelenski să asigure drepturile minorităților românești, după noua lege adoptată în Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis lui Volodimir Zelenski, într-o convrobire telefonică purtată miercuri, să găsească rapid soluții pentru remedierea preocupărilor și nemulțumirilor legate de recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, noua lege a minorităților adoptată în Ucraina „a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina”.

De cealaltă parte, Volodimir Zelenski a exprimat „întreaga deschidere pentru identificarea de soluţii, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleaşi drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România"

Astfel, în acest sens, cei doi șefi de stat au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate.

Noua lege a minorităților adoptată în Ucraina, criticată în România

Ministerul Afacerilor Externe a transmis în decembrie, că este „regretabil" faptul că legea privind minorităţile naţionale din Ucraina a fost adoptată de Parlamentul de la Kiev, în absenţa unei noi consultări a Comisiei de la Veneţia, „a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător şi clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ".

Legea a fost criticată și de reprezentanți ai comunității românești din Ucraina.

Noi ne așteptam ca această lege a minorităților să fixeze drepturile măcar din legea veche și din Constituția Ucrainei. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru că odată ce Constituția statului garantează niște drepturi, legile care vin din urmă, ele trebuie să respecte articolele din Constituție. Articolul 53 din Constituție spune că este garantat dreptul la educație în limba maternă. Orice adoptare a altei legi nu trebui să îngusteze volumul de drepturi deja existente. Ne-am așteptat de la această lege că va fixa exact așa cum este descris în Constituția Ucrainei, ceea ce nu s-a întâmplat”, spunea, în luna decembrie, la Euronews România, Aurica Bojescu, o reprezentantă a comunității românești din Ucraina, fost consilier parlamentar în Parlamentul de la Kiev

România sprijină aderarea Ucraina la Uniunea Europeană

În convorbirea telefonică avută miercuri, președintele României a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană.

Totodată, președintele Iohannis a a exprimat „profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar, și a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric și frig”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE