Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua lege a minorităților din Ucraina pune în pericol învățământul în limba maternă. Reprezentantă a comunității românești: Nu putem să acceptăm asta

Zilele acestea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o reacție dură la noua lege a minorităților naționale adoptată în Ucraina. MAE consideră „regretabil” faptul că legea privind minorităţile naţionale din Ucraina a fost adoptată de Parlamentul de la Kiev, în absenţa unei noi consultări a Comisiei de la Veneţia, „a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător şi clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ”.

MAE subliniază că a solicitat în mod repetat părţii ucrainene consultarea temeinică a comunităţii române din Ucraina în procesul elaborării şi adoptării legii.

Aurica Bojescu, o reprezentantă a comunității românești din Ucraina, fost consilier parlamentar în Parlamentul de la Kiev, a vorbit la Euronews România despre modul în care noua lege îngrădește drepturile minorității române.

„Desigur că în situația în care Ucraina candidează pentru a fi membru al Uniunii Europene, atunci aspirațiile noastre sunt foarte mari. Noi ne așteptam ca această lege a minorităților să fixeze drepturile măcar din legea veche și din Constituția Ucrainei. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru că odată ce Constituția statului garantează niște drepturi, legile care vin din urmă, ele trebuie să respecte articolele din Constituție. Articolul 53 din Constituție spune că este garantat dreptul la educație în limba maternă. Orice adoptare a altei legi nu trebui să îngusteze volumul de drepturi deja existente. Ne-am așteptat de la această lege că va fixa exact așa cum este descris în Constituția Ucrainei, ceea ce nu s-a întâmplat”, a spus Aurica Bojescu.

Kievul ignoră cererile românilor

Aurica Bojescu a spus că partea română a cerut respectarea Articolului 53 din Constituția Ucrainei, însă aurtoritățile de la Kiev au ignorat doleanțele românilor.

„Noi am avut poziția noastră fermă dintotdeauna și ne-am spus-o oficial. Am avut multe întrevederi cu comisarul european în problemele extinderii. Am avut la nivelul Ministerului Educației foarte multe întâlniri sub egida OSCE. Deci poziția noastră a fost clară, iar tot ce s-a putut s-a fixat. Doar că aceste doleanțe nu le-a luat nimeni în considerare.

Am cerut ca legea minorităților să cuprindă Articolul 53 din Constituția Ucrainei, care spune că statul garantează învățământ în limba maternă minorităților naționale, cum suntem noi, una dintre cele mai numeroase comunități. A fost o luptă foarte grea pentru că au fost și câteva idei de a redenumi minoritatea națională ca comunitate națională, ceea ce ne scotea de sub protecția constituțională și a legislației internaționale privind minoritățile.

Ni s-a spus că problema nu este cu noi, ci este legată de ruși. În sensul separatismului. Noi nu putem să acceptăm să ne pierdem sistemul de educație în limba maternă. Legea a fost adoptată deja și au mai rămas doar 6 luni pentru a se pune în conformitate. Deci se mai pot face încă niște schimbări”, a mai spus Aurica Bojescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE