Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina cere României să declare Rusia stat „sponsor al terorismului”. Ce consecințe ar avea decizia

Ucraina cere României să declare Rusia „stat sponsor al terorismului”. Aflat la proaspăt inauguratul punct vamal dintre România și Ucraina, premierul țării vecine, Denis Șmihal, i-a transmis lui Nicolae Ciucă cererea sa.

„Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului. Suntem recunoscători părții române pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. Suntem recunoscători părții române pentru disponibilitatea de a se încadra în reconstruirea Ucrainei, în special în regiunea Novo-Petrovsk”, a declarat Denis Șmihal.

"Este cât se poate de onest să discutăm despre drepturile comunității românești din Ucraina" a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, imediat după alocuțiunea omologului său ucrainean. Premierul a reamintit, în context, că în România și-au găsit refugiul 2,7 milioane de ucraineni.

Cristian Diaconescu: Relațiile bilaterale ar înceta

„Încetează orice fel de relații bilaterale, fie ele politice, economice, din zona publică sau privată” dacă România declară Rusia stat sponsor al terorismului, a declarat, la Euronews, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe. „Cetățenii unui astfel de stat nu mai au niciun fel de capacitate de a interacționa într-o altă zonă decât cea națională, iar cei care conduc și reprezintă un stat desemnat terorist se află într-o situație infracțională permanentă”, a precizat Cristian Diaconescu.

„Este nevoie ca o astfel de temă să fie discutată acolo unde documentele fundamentale în ceea ce privește funcționarea statelor lumii își au aplicarea, adică la ONU și în Consiliul de Securitate”, a adăugat fostul ministru de externe.

Cristian Diaconescu a avertizat că declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului „ar pune în discuție chiar poziția Ucrainei la eventualele negocieri” de pace. „Ceea ce s-a preconizat a fi o modalitate de ieșire din acest impas extrem de dramatic este o negociere bilaterală, care să fie sprijinită și asumată de garanții internaționali. În momentul în care un stat devine terorist, în mod evident, nu vor exista garanții internaționale și, atunci, Ucraina ar rămâne singură în fața Federației Ruse”, a explicat fostul șef al diplomației române.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE