Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin nu va participa la summitul G20. Cine va conduce delegația Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul G20 care va avea loc săptămâna viitoare în Bali. Informația a fost confirmată, joi, de Ambasada Rusiei în Indonezia, relatează publicația Politico.

În schimb, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va conduce delegația rusă.

„Agenda președintelui Putin este în curs de elaborare. El ar putea participa online (la summit), a declarat Iulia Tomskaya, șefa Departamentului de Protocol din cadrul Ambasadei Rusiei, pentru AFP.

Confirmarea informației potrivit cărora Vladimir Putin nu va participa la summitul G20 vine după ce mai multe luni s-a speculat că președintele rus ar urma să fie prezent la reuniunea de nivel înalt, găzduită de Indonezia pe 15 și 16 noiembrie.

Totodată, Kremlinul a anunțat miercuri că își retrage trupele din Herson, singura capitală regională ucraineană pe care militarii ruși au reușit să o captureze de la declanșarea invaziei, la sfârșitul lunii februarie.

Volodimir Zelenski a fost invitat la summitul G20

Indonezia, gazda summitului G20, a fost supusă unor presiuni puternice din partea statelor occidentale pentru a exclude Rusia de la întrevederea de rang înalt, pe fondul declanșării războiului din Ucraina. Autoritățile indoneziene s-au opus, pe motiv că țara gazdă a summitului ar trebui să rămână neutră.

Chiar dacă Ucraina nu este membră a G20, președintele Volodimir Zelenski a fost invitat de oficialii indonezieni și ar putea lua cuvântul în cadrul unei intervenții video. Liderul de la Kiev a avertizat că nu va participa la summit dacă va fi prezent omologul său rus.

Organizat în Bali, summitul G20 va fi cea mai mare reuniune a liderilor principalelor economii ale lumii după începutul pandemiei COVID-19.Indonezia a confirmat prezența a 17 lideri, printre care președintele chinez Xi Jinping și Joe Biden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE