Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mașini civile pentru militarii ucraineni. Atelierele auto lucrează gratis pentru transformarea vehiculelor

Armata Ucrainei are nevoie nu doar de arme și muniții, ci și de vehicule cu care să lupte împotriva soldaților Rusiei. De dotarea cu tancuri și vehicule blindate se ocupă statul. Iar de celelalte nevoi se ocupă oameni simpli, care lucrează voluntar pentru a ajuta armata.

În acest atelier de reparații auto din Kiev, mașinile care în mod normal ar fi fost trimise la dezmembrare și reciclare sunt reînviate pentru acțiunile de război. Deși camionetele pick-up pentru fermieri și mașinile de teren nu sunt soluția ideală pentru astfel de misiuni, ele sunt o alternativă utilă.

„Nu suntem o țară bogată, iar statul nu poate oferi tuturor soldaților noștri vehicule blindate cu tracțiune integrală, așa că pickup-urile sunt un compromis,” a explicat Anton Senenko, mecanic auto.

Multe mașini sunt donate

Mecanicii voluntari spun că nu toate mașinile care ajung în acest atelier sunt la sfârșitul vieții. Unele sunt pur și simplu donate de fermieri pentru a fi trimise la luptă.

„Când vezi că mașinile (pregătite de noi) țin luni de zile, chiar ți se încălzește sufletul. De asemenea, ne inspiră. În ciuda oboselii acumulate și a diferitelor presiuni psihologice și emoționale, vezi recunoștința armatei și sprijinul poporului și vezi că tot ceea ce ai investit continuă să servească și să ajute la distrugerea dușmanului nostru,” a spus Vlad Samoilenko, mecanic auto, voluntar.

Proprietarii și angajații lucrează gratuit, pentru a îi ajuta pe militarii care au nevoie de vehicule în prima linie. Mașinile sunt aduse la service pentru a fi reparate, sunt chiar ușor blindate acolo unde se poate și apoi sunt trimise pe front.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE