Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

UPDATE Ucraina respinge armistițiul propus de Rusia pentru 36 de ore. Reacţiile SUA şi Germaniei

Publicat de: Euronews
05/01/2023 , 20:43

Germania și SUA avertizează cu privire la armistițiul cerut de Putin

Preşedintele american Joe Biden a apreciat că Vladimir Putin caută „o gură de aer” prin lansarea unui armistiţiu de 36 de ore în Ucraina cu ocazia sărbătorii de Crăciun după calendarul iulian, a declarat joi preşedintele american Joe Biden jurnaliştilor la Casa Albă, răspunzând astfel la întrebarea acestora despre opinia sa referitor la propunerea de încetare a focului lansată de Moscova, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Preşedintele rus „era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer”, a afirmat Biden într-un discurs la Casa Albă.

Kremlinul a declarat că Putin ordonase o încetare a focului începând de la miezul zilei de vineri, după un apel la armistiţiu de Crăciun al patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ucraina a respins oferta lui Putin de încetare a focului pentru 36 de ore cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, afirmând că nu va exista niciun armistiţiu până când Rusia nu-şi va retrage forţele invadatoare din teritoriile ocupate.

La rândul ei, diplomaţia germană a estimat joi că „pretinsa” încetare a focului rusă în Ucraina cu ocazia Crăciunului, după calendarul iulian, nu va aduce „nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă”, potrivit AFP.

„Dacă Putin voia pace şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere”, a afirmat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-un mesaj pe Twitter.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi armatei sale să respecte o încetare a focului în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox în 6 şi 7 ianuarie, primul armistiţiu de amploare de la începutul invaziei în urmă cu aproape un an.

Ucraina a calificat această încetare a focului drept "ipocrizie", acuzând Moscova că vrea „să câştige timp”.

Consilierul președintelui Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina respinge armistițiului propus de Rusia pentru 36 de ore.

Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate și doar atunci va avea parte de un armstițiu temporar, a spus Mykhailo Podolyak.

„În primul rând, Ucraina nu atacă teritoriul străin și nu ucide civili, așa cum face Federația Rusă. Ucraina distruge doar membrii armatei de ocupație de pe teritoriul său...

În al doilea rând, Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate - doar atunci va avea un „armistițiu temporar”. Păstrați-vă ipocrizia pentru voi!”, a transmis pe Twitter consilierul președintelui Zelenski.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului de o zi și jumătate în Ucraina pentru a marca Crăciunul Ortodox.

Putin a instruit Ministerul rus al Apărării să oprească toate ostilitățile începând de vineri la prânz până duminică seara, potrivit unei declarații a Kremlinului publicate joi.

„Având în vedere apelul Sanctității Sale Patriarhului Kirill, dau instrucțiuni ministrului Apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact dintre părțile din Ucraina, de la 6 ianuarie la ora 12:00 la 7 ianuarie, la ora 24:00.

Pe baza faptului că un număr mare de cetățeni care mărturisesc Ortodoxia trăiesc în zonele ostilităților, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterea lui Hristos”, potrivit Interfax, care citează instrucțiunile președintelui Federației Ruse către Forțele Armate Ruse.

Patriarhul Bisericii ortodoxe ruse Kirill a îndemnat autoritățile de la Moscova şi cele de la Kievul să oprească ostilitățile pe frontul din Ucraina, propunând „un armistiţiu de Crăciun”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE