Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina respinge armistițiul scurt propus de Rusia. Volodimir Zelenski: Ar putea fi un răgaz pentru a ataca din nou

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, respinge „armistițiul scurt” cu Rusia. Liderul de la Kiev a avertizat Occidentul că Rusia nu vrea decât un răgaz pentru a-și reveni și a ataca din nou. Rachetele au lovit aseară un depozit de petrol din orașul Herson, eliberat recent de armata ucraineană. Pe de altă parte, rușii au acuzat armata Ucrainei că au lansat noi bombardamente în zona centralei Zaporojie, dând însă asigurări că nivelul de radiații rămâne la cote normale.

Două rachete au lovit un depozit de petrol din orașul Herson. Un incendiu puternic a izbucnit ca urmare a atacului, iar pompierii au intervenit la fața locului. A fost pentru prima dată când un depozit a fost lovit în oraș, de la retragerea Rusiei în urmă cu mai bine de o săptămână. Locuitorii au povestit că au auzit o bubuitură și că nu știu ce s-a întâmplat.

Rusia vrea un armistițiu scurt

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat oficialii occidentali în domeniul securității și al apărării de la un summitul din Halifax că Rusia caută acum un armistițiu. Un astfel de acord cu Moscova nu garantează însă pacea, a subliniat el.

„Pur și simplu, sfârșitul războiului nu garantează pacea. Rusia caută acum un armistițiu scurt, un răgaz pentru a-și recăpăta forțele. Cineva poate numi acest lucru sfârșitul războiului, dar un astfel de răgaz nu va face decât să înrăutățească situația. Orice idee proastă privind concesiile noastre teritoriale sau concesii privind suveranitatea noastră nu poate fi numită pace. Compromisurile imorale vor duce din nou la vărsare de sânge. O pace reală, de lungă durată și onestă poate fi doar rezultatul anihilării complete a agresiunii rusești. Formula de pace ucraineană conține zece elemente. Acestea sunt provocări care trebuie depășite de dragul securității Ucrainei, a Europei și a lumii”, a declarat Volodimir Zelenski.

Bombardamente au avut loc în cursul nopții și în zona Nikopol, un bărbat fiind rănit, potrivit autorităților locale citate de presa ucraineană. În jur de 20 de clădiri au fost lovite, dar și infrastructura energetică și conducte de gaz, declanșând trei incendii.

Când s-ar putea termina războiul

Pe de altă parte, aflat la Londra, ministrul adjunct al apărării de la Kiev a declarat, într-un interviu pentru postul britanic de televiziune Sky News, că războiul s-ar putea termina până în primăvarea anului viitor.

„Cred că, fiind realiști, ar trebui, ca militari, să urmăm acest scenariu, conform căruia vom avea nevoie de ceva timp pentru a constitui un fel de rezerve sau ceva de genul acesta și Rusia va continua să trimită o masă de oameni acolo. Și, bineînțeles, în acest caz, războiul va dura ceva timp. Dar sentimentul meu este că, până la sfârșitul primăverii, acest război se va fi încheia”, a menționat Volodimir Havrilov, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

Demnitarul nu a dat detalii legate de strategia Ucrainei, dar a insistat că primăvara anului viitor este termenul maxim pentru ca Rusia să își retargă trupele din Ucraina. Întrebat ce argumnete are, el a răspuns că se bazează pe „intuiție”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE