Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

AIEA condamnă atacurile cu obuze asupra centralei nucleare Zaporojie. Rusia acuză forţele ucrainene

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a condamnat duminică atacurile împotriva centralei atomo-electrice ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, cerându-le celor aflaţi în spatele atacurilor să le pună capăt imediat, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Rusia a acuzat duminică forţele ucrainene că au procedat la noi bombardamente împotriva centralei Zaporojie, dând însă asigurări că nivelul de radiaţii rămâne „conform normei”.

„Regimul de la Kiev nu încetează provocările în scopul de a crea ameninţarea unei catastrofe la centrala nucleară Zaporojia”, a afirmat armata rusă într-un comunicat.

„Informaţia este extrem de tulburătoare. În sectorul acestei mari centrale nucleare au survenit explozii, ceea ce este total inacceptabil”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat.

Potrivit consilierului Renat Karciaa din cadrul Rosenergoatom, 15 obuze au vizat instalaţii ale centralei.

Obuzele au explodat mai ales între blocurile energetice 4 şi 5 şi au vizat acoperişul unei „clădiri speciale” situate în proximitatea acestor blocuri.

În ultimele luni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în zona centralei, care au avariat clădiri şi au ameninţat să producă un accident nuclear.

Centrala, care furniza în jur de o cincime din electricitatea Ucrainei înaintea invaziei ruse din februarie, a fost forţată să funcţioneze de câteva ori pe baza generatoarelor de rezervă după ce a fost ocupată de forţele ruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE