Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA şi Rusia, discuţii asupra dezarmării nucleare. Moscova transmite în ce situaţii ar putea folosi armele nucleare

Rusia şi Statele Unite vor aborda dezarmarea nucleară într-o reuniune la Cairo între 29 noiembrie şi 6 decembrie, în cadrul comisiei bilaterale asupra Tratatului Noul START sau START 3, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, care a negat, din nou, orice intenţie a Rusiei de a folosi armele nucleare în urma conflictului din Ucraina, precizând şi situaţiile în care Moscova ar putea recurge la astfel de arme, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Avem, în continuare, contacte cu americanii, inclusiv în cadrul comisiei bilaterale asupra Tratatului START. Din 29 noiembrie până pe 6 decembrie se ve desfăşura o reuniune la Cairo”, a spus diplomatul rus.

Această întâlnire survine după ce directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, şi directorul CIA, William Burns, au avut luni o întâlnire la Ankara, unde, printre altele, au discutat şi despre riscurile nucleare în creştere şi tensiunile internaţionale rezultate în urma intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a susţinut că statele occidentale încearcă să acuze Rusia de „intenţii inexistente” de a folosi arme nucleare. „Indiferent cât de fermi am fi pe această temă, explicând lucruri evidente, încearcă să ne impute unele intenţii inexistente, ceea ce este doar o reflectare a orientării către demonizarea Rusiei”, a spus viceministrul rus de externe.

Serghei Riabkov: Rusia poate folosi armele nucleare doar într-o serie bine precizată de situaţii

„Am subliniat în mod repetat că folosirea armelor nucleare este posibilă în două situaţii:

  • când asupra noastră sau a aliaţilor noştri are loc un atac cu arme nucleare ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă
  • când în urma unui act de agresiune cu arme convenţionale împotriva Rusiei situaţia a ajuns într-un punct în care însăşi existenţa statului nostru este ameninţată'', a explicat viceministrul rus de externe.

Odată ce Rusia a lansat agresiunea militară asupra Ucrainei, Washingtonul a suspendat dialogul cu Moscova asupra controlului armamentelor, iar apoi Rusia a interzis în august vizitele americane în amplasamentele arsenalului său de arme nucleare.

Preşedinţii american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, au prelungit în februarie anul trecut cu cinci ultimul tratat asupra dezarmării nucleare semnat în 2010.

Acest tratat din 2010, denumit Noul START, cuprinde un sistem de inspecţie al arsenalelor, reduce cu 30% numărul de ogive nucleare (până la 1.550 pentru fiecare parte), limitează la 700 numărul rachetelor balistice intercontinentale şi la 800 pe cel al echipamentelor de lansare a rachetelor intercontinentale, incluzând în acestea din urmă şi submarinele sau bombardierele strategice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE