Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi consultări pentru centrala Zaporojie. Discuțiile vizează crearea unei zone de securitate în jurul centralei

Publicat de: Euronews

Săptămâna aceasta și săptămâna viitoare vor avea loc noi consultări în privința unei zone de securitate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, din Ucraina.

Informația vine de la șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. Oficialul cere de peste două luni un acord privind crearea unei astfel de zone. Din cauza bombardamentele din jurul celei mai mari centrale atomice din Europa, aceasta a fost deconectată de la rețea de mai multe ori și au apărut temeri repetate privind o potențială catastrofă nucleară.

Șeful Agenției a precizat că propunerile cu care a venit sunt simple: nimeni nu trage în centrală, nimeni nu trage dinspre centrală. Facilitatea se află sub controlul armatei ruse, încă din luna martie, din primele zile ale războiului din Ucraina.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: „Principalele probleme care se discută sunt cele legate de echipamentul militar și unele legate și de raza zonei. Vă puteți imagina că două țări aflate în război au obiective diferite. Mesajul meu a fost foarte clar, în sensul că oricare ar fi obiectivele militare în joc, ele nu ar trebui să includă bombardarea unei centrale nucleare. Și în acest sens m-am exprimat foarte clar față de ambele.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE