Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia investește 20 de miliarde de dolari în energia nucleară. Cine îi va construi primul reactor

Furnizorul american de tehnologie nucleară Westinghouse va construi primul reactor din Polonia până în 2033, a declarat, miercuri, șeful guvernului de la Varșovia, Mateusz Morawiecki.

„Presupunem un cost total de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Investiția inițială de capital este mare, dar odată ce o centrală nucleară este operațională, costul de generare a energiei electrice este relativ scăzut”, a explicat Morawiecki, potrivit politico.eu.

Polonia recurge la energia nucleară pentru a-și reduce dependența de cărbune, care reprezintă încă aproximativ 70% din mixul energetic al țării. În plus, primul reactor va pune capăt dependenței de cărbunele, petrolul și gazele rusești.

Obiectivul este de a începe construcția reactorului până în 2026 și de a începe operațiunile în 2033. Deși a schițat posibila amploare a investiției, Morawiecki nu a oferit mai multe detalii despre finanțarea a ceea ce va fi unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură din Polonia. „Avem finanțarea asigurată pentru etapele actuale de început ale proiectului. Cea mai mare parte a banilor vor fi necesari mai târziu și există mai multe modalități de a-i asigura”, a declarat el.

Polonia este una dintre puținele țări din Europa Centrală care nu are un sector de energie nucleară. Un efort de a construi o centrală în anii '80 a fost zădărnicit de dezastrul de la Cernobîl din 1986 și de problemele financiare ale Poloniei. Planurile nucleare ale Varșoviei sunt ambițioase. Strategia oficială presupune construirea a șase reactoare în două locații până la jumătatea anilor 2040, dar Morawiecki a declarat că o a treia locație nu este exclusă.

Polonia plănuiește, de asemenea, să dezvolte energia eoliană offshore în Marea Baltică, precum și energia eoliană terestră, energia solară și biomasa, ceea ce ar putea reduce ponderea cărbunelui în mixul energetic al țării la o valoare estimată între 11% și 28%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE