Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Capacitatea globală de energie nucleară trebuie să se dubleze până în 2050 pentru asigurarea securității energetice

Capacitatea globală de energie nucleară trebuie să se dubleze până la jumătatea secolului pentru a atinge obiectivele de emisii nete zero.

Acest lucru va contribui la asigurarea securității energetice, în timp ce guvernele încearcă să își reducă dependența de combustibilii fosili importați, a declarat joi Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Realizarea unor emisii nete zero până în 2050 ar oferi lumii șansa de a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius, peste nivelurile preindustriale.

Pentru a ajunge la emisii nete zero, capacitatea de energie nucleară trebuie să se dubleze la 812 gigawați (GW) până în 2050, de la 413 GW la începutul acestui an, precizează raportul AIE.

În anii 2030, capacitatea anuală de energie nucleară va trebui să ajungă la 27 GW.

Centralele nucleare au o vechime de peste trei decenii

Aproximativ 63% din centralele nucleare din lume au în prezent o vechime de peste 30 de ani și se apropie de sfârșitul licențelor inițiale de funcționare.

Deși în ultimii trei ani s-au făcut demersuri pentru prelungirea duratei de viață a unor centrale care reprezintă aproximativ 10% din parcul global, centralele nucleare din economiile avansate s-ar putea reduce cu o treime până în 2030, se arată în raport.

În contextul actual al crizei energetice mondiale, al creșterii galopante a prețurilor la combustibilii fosili, al provocărilor legate de securitatea energetică și al angajamentelor ambițioase în materie de climă, cred că energia nucleară are o oportunitate unică de a reveni pe scenă”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

Era energiei nucleare nu este garantată

Cu toate acestea, o nouă eră pentru energia nucleară nu este în niciun caz garantată. Aceasta va depinde de guvernele care vor pune în aplicare politici solide pentru a asigura funcționarea sigură și durabilă a centralelor nucleare pentru anii următori”, a declarat Fatih Birol.

Potrivit raportului, economiile avansate dețin aproape 70% din capacitatea nucleară globală. Însă investițiile au stagnat, iar cele mai recente proiecte noi au depășit cu mult bugetul și au întârziat cu mult față de termen.

Dintre cele 31 de reactoare care au început să fie construite de la începutul anului 2017, 27 sunt fie de concepție rusă, fie chineză.

Invazia Rusiei în Ucraina ridică semne de întrebare cu privire la perspectivele de export pentru centralele nucleare construite de Rusia. De exemplu, Finlanda a anulat un contract pentru ca Rosatom să construiască o centrală în Finlanda, invocând întârzieri și riscuri sporite din cauza războiului din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE