Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România ar putea deveni independentă energetic în următorii ani. Printre soluții, Marea Neagră și Cernavodă

România poate să își asigure resursele energetice, potrivit oficialilor români din Parlamentul European. Exploatarea gazelor din Marea Neagră ar putea asigura consumul național pentru încă 20 de ani. Zăcămintele sunt estimate la un volum maxim de 200 de miliarde de metri cubi.

Liderii europeni arată că este obligatoriu să acționăm acum

“Se clarifică alianțele, competitorii la nivel global și de aici trebuie să tragem niște concluzii, în ceea ce privește ce facem ca țară, ca Uniune și cum ne poziționăm în UE pe anumite politici importante.

În primul rând, independența și securitatea energetică. Cred eu că, pentru viitorii ani, cine și cum anume își va asigura securitatea energetică și aprovizionarea cu gaz, cu petrol, trecerea către energie regenerabilă va avea un avantaj și o așezare mai bună, inclusiv la masa discuțiilor și politicilor europene, dar și modul în care pregătim economiile, pregătim populația pentru transformările mari care vin”, a declarat Dragoș Tudorache.

România are banii de investiții

Investițiile care trebuie făcute sunt ample. România are fondurile necesare pentru a le realiza, iar acest lucru scurtează termenele.

Gheorghe Falcă a precizat că: “Ne bucurăm că în fondul de modernizare, în acest moment, România are la dispoziție 13 miliarde de euro, pentru energie verde, avem un împrumut de 13 miliarde de dolari pentru reactorul 3 și 4 de la Cernavodă, avem 1,6 miliarde miliarde de euro din PNRR. Asta înseamnă că în acest moment avem surse de finanțare. România va fi printre primele trei țări cu independență energetică în următorii ani.

În ceea ce privește garanțiile existente pentru independența energetică, eurodeputatul Cristian Bușoi este convins că România va deveni chiar exportator de energie în Europa.

“România are toate șansele să o facă. Își va reduce pe termen scurt, prin diversificarea surselor și, mai ales, prin a acelera producția de electricitate din surse regenerabile. La orizontul a 5-7 ani, sigur, cu gazele din Marea Neagră nu doar că vom avea tot necesarul intern, dar putem exporta către țările din jur, iar la orizontul anilor 2030, cu cele două noi reactoare, cu siguranță România poate fi un exportator de gaze și de electricitate pentru zona central și est-europeană”, a precizat Cristian Bușoi.

Totuși, nu este suficientă extragerea gazelor din Marea Neagră, atâta vreme cât populația nu își va permite să le cumpere. Pentru a nu ajunge în această situație, sunt gândite de acum o serie de măsuri.

“România a luat o serie de măsuri. S-a dus pentru protejarea consumatorului vulnerabil, ceea ce este un lucru normal, toate țările fac acest lucru. Din păcate, în lipsa unor reglementări foarte dure de limitare a prețului de vânzare en-gros. (…) Înseamna că n-ai avea voie să pui un adaos comercial mai mare, să spunem de 15% media UE. Deci, mai mult de 15% față de cât produci. În România sunt și unii care vând și de 10 ori mai scump“, a precizat Dan Nica.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE