Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea offshore, promulgată de președintele Klaus Iohannis

Publicat de: Andreea Smerea

Legea gazelor din Marea Neagră a fost promulgată miercuri, 25 mai, de Klaus Iohannis.

Începerea exploatării gazelor naturale din Marea Neagră este un obiectiv esențial, pentru a obține independenţă de aprovizionare faţă de gazul rusesc. Legea intră în vigoare odată cu adoptarea în Monitorul Oficial.

Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră sunt estimate la peste 200 de miliarde de metri cubi.

Un studiu Deloitte, citat în proiectul de lege, arată că exploatarea va aduce la buget circa 26 de miliarde de dolari până în anul 2040, din impozite pe profit, redevențe, contribuții sociale și alte taxe.

În plus, exploatarea ar urma să genereze peste 71 de miliarde de dolari PIB-ului României și ar crea sau menține peste 30.000 de locuri de muncă.

Cele mai importante prevederi ale legii offshore

Eliminarea supraimpozitării veniturilor companiilor, dacă acestea vând gazele sub 85 de lei megawatt-ul. Aceasta a fost una dintre principalele piedici care au ținut pe loc exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Împărțirea veniturilor din exploatarea gazelor: 60% către statul român, 40% către companiile exploatatoare. România va avea drept de preemțiune asupra gazelor din Marea Neagră. Doar după ce se va acoperi consumul intern, acele cantități vor putea fi trimise la export.

Această lege este extrem de importantă pentru demararea investițiilor în cel mai mare zăcământ din Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep, un zăcământ estimat la 80 - 100 de miliarde de metri cubi, acolo unde va începe extracția, undeva în 2026-2027. Anul acesta, dintr-un alt perimetru mai mic vor începe să intre gaze în conductele din România, în luna iunie. 500 de milioane de metri cubi anul acesta, un miliard de metri cubi de anul viitor.

"Practic, avem două posibilități de a asigura securitatea în aprovizionare în caz de criză energetică și dreptul de preempțiune al statului român, în așa fel încât România să aibă acces la gazele naturale, atât din perimetrele offshore, cât și din perimetrele onshore. Din datele pe care le avem la dispoziție, producția României odată cu sfârșitul lui 2026 - începutul lui 2027 și a exploatărilor din perimetru Neptun Deep, practic, aproape se va dubla. Avem timp, până în 2026, să creștem consumul de gaze naturale și să fim pregătiți pentru a absorbi o cantitate cât mai mare și, evident, România va produce mai mult decât va consuma și va putea deveni un furnizor de securitate energetică regională", a afirmat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

În 2018 a fost votată o lege offshore pe care coaliţia de guvernare a depus-o la Senat, prin semnătura preşedintelui PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, liderului UDMR, Kelemen Hunor, ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi liderului grupului minorităţilor reprezentate în Parlament, Varujan Vosganian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE