Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadorul Ucrainei în România: „Dorința numărul 1 a poporului este restaurarea păcii în Ucraina. Nu vor compromisuri, vor să trăiască liber pe propriul teritoriu”

Bombardamentele au continuat vineri, în estul Ucrainei, ziua în care a intrat în vigoare ordinul lui Vladimir Putin de încetare temporară a focului. La câteva ore de la așa-zisului armistițiu, sirenele de raid aerian au sunat pe întreg teritoriul Ucrainei, iar rușii au deschis focul de 14 ori în Luhansk, potrivit autorităților locale.

Ucraina a calificat această încetare a focului drept „ipocrizie”, acuzând Moscova că vrea „să câştige timp”, iar vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk i-a avertizat pe locuitorii din teritoriile ocupate să nu meargă la slujbă sau la alte manifestări publice dedicate Crăciunului de rit vechi.

Foarte mulți ucraineni au sărbătorit, de asemenea, Crăciunul pe 25 decembrie, însă în estul țării, bombardamentele nu s-au oprit nici în acea zi de sărbătoare. De altfel, data de 24 decembrie a marcat 10 luni de la începutul invaziei rusești.

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a vorbit la Euronews România despre dorințele pe care poporul ucrainean le are, cu ocazia sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi și despre posibilitățile unor negocieri între Rusia și Ucraina, la aproape un an de la începutul războiului.

Pentru mulți ucraineni, ziua de 6 ianuarie reprezintă Ajunul Crăciunului

Ambasadorul Ucrainei în România: Dorința numărul 1 a poporului este restaurarea păcii în Ucraina, suveranitatea, libertatea. Aceasta este dorința pe care o împărtășesc toți ucrainenii, chiar dacă sunt în Ucraina sau au fost forțați să plece, din cauza războiului, și se află în alte țări, inclusiv în România. Toți își doresc o pace justă și continuă să aibă o hotărâre deplină pentru a lupta pentru libertate și independență.”

Aproape un an de război în Ucraina

Ambasadorul Ucrainei în România: „Nu cred că există o altă națiune pe lume care să-și dorească la fel de mult ca ucrainenii pacea, din cauza suferințelor prin care au trecut și a anului pe care-l lăsăm în urmă. Următoarea lună vom comemora un an de zile de la invazia masivă a trupelor rusești pe teritoriul ucrainean și războiul intens. Este războiul cu cea mai mare intensitate de la Cel De-al Doilea Război Mondial, dar agresiunea Rusiei în Ucraina durează de 9 ani, începând cu invazia Rusiei în Crimeea, în 2014. Este o perioadă foarte lungă, iar ucrainenii nu vor compromisuri, vor să trăiască liber pe propriul teritoriu.”

Va fi 2023 anul negocierilor?

„Cred că ajungem într-o etapă decisivă și avem indicii că rușii se pregătesc pentru un nou avans, pentru o nouă forțare pentru a câștiga noi teritorii. Suntem hotărați să avansăm, până când întregul teritoriu ucrainean, temporar ocupat de Rusi,a e eliberat”, a transmis Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Ucrainei în România.

Întrebat dacă va urma un dialog între Rusia și Ucraina, ambasadorul a răspuns că președintele Zelenski nu intenționează să aibă discuții cu Putin, dar că acest lucru nu înseamnă că nu pot merge către o pace.

„Președintele Ucrainei a propus o formulă de pace în noiembrie 2022, care conține 10 puncte specifice care credem că trebuie să fie urmate pentru a obține o pace de durată cu Rusia. Președintele a spus că nu intenționează să aibă discuții cu Putin, care e responsabil personal pentru numeroasele crime de război, împotriva umanității și genocid, pe teritoriul Ucrainei. Nu înseamnă că nu putem merge către o pace. Până acum, inițiativa de anul trecut a avut rezultate pozitive, în ceea ce privește stabilizarea situației pe piața alimentară, prin livrarea de cantități mari de grâne ucrainene către țările care au nevoie. Când acest acord a fost negociat, nu am stat împreună cu rușii la masă. SUA și prietenii turci ne-au ajutat să încheiem acordul, deci se poate.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE