Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: Bombardamentele au continuat vineri pe frontul din Bahmut. Rusia susție că respectă armistițiul

Bombardamentele au continuat vineri de ambele părţi ale frontului din Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, în pofida intrării în vigoare a unui armistiţiu anunţat unilateral mai devreme de Moscova, informează AFP, citată de Agerpres. Rusia susține că respectă armistițiul și acuză Kievul de continuarea bombardamentelor.

06/01/2023 , 14:15

Respectarea armistițiului de către Rusia

Armata rusă a dat asigurări vineri că respectă armistiţiul de două zile pe care Moscova l-a decretat unilateral în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, însă a acuzat Kievul de continuarea bombardamentelor, informează AFP şi Reuters, citată de Agerpres.

„În pofida respectării regimului de încetare a focului de trupele ruse (...), regimul de la Kiev a continuat să bombardeze oraşele şi poziţiile ruse”, anunţă Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Înainte de aceasta, şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, a anunţat că armata rusă a bombardat vineri de două ori oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, după intrarea în vigoare a armistiţiului unilateral decretat de Moscova.

Inițiativa, pusă la îndoială de Kiev

Tiruri atât de partea ucraineană, cât şi de partea rusă au continuat să fie auzite după începutul armistiţiului, la orele 09:00 GMT în acest oraş cu străzile în mare parte distruse şi pustii, însă intensitatea lor este mai mică în comparaţie cu zilele precedente.

O încetare a focului unilaterală decretată de Rusia în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi ar fi trebuit să înceapă vineri la prânz (12:00, ora Moscovei – 09:00 GMT), deşi sinceritatea iniţiativei a fost pusă la îndoială de Kiev.

Ucraina a calificat această încetare a focului drept „ipocrizie”, acuzând Moscova că vrea „să câştige timp”.

„Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate și doar atunci va avea parte de un armstițiu temporar”, a spus Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE