Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova s-ar pregăti să deporteze peste 100.000 de ucraineni în Rusia

Este posibil ca oficialii ruși și autoritățile de ocupație să se pregătească pentru o deportare în masă a cetățenilor ucraineni din teritoriile ocupate în Federația Rusă, relatează Euronews.com.

Gigantul media american Bloomberg a relatat că premierul rus, Mihail Mișutin, a emis la jumătatea lunii decembrie un ordin guvernamental privind „mobilizarea veniturilor”, care a alocat până la 2,5 miliarde de euro în cheltuieli suplimentare pentru ceea ce Moscova numește „potențiala relocare” a locuitorilor din regiunea Herson în Rusia.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a răspuns la ordinul guvernului rus, declarând că oficialii ruși și autoritățile de ocupație ar putea plănui să deporteze peste 100.000 de rezidenți din regiunea Herson în Rusia, de teamă că forțele Moscovei ar putea pierde și mai mult teritoriu în Ucraina devastată de război.

Vereshchuk a mai spus că oficialii ruși au relocat cu forța un număr nespecificat de cetățeni ucraineni în 57 de regiuni din Rusia, inclusiv în Orientul Îndepărtat și Siberia.

Deportarea pe timp de război

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) continuă să evalueze că deportarea forțată a cetățenilor ucraineni în Federația Rusă echivalează probabil cu o campanie deliberată de epurare etnică, pe lângă încălcările evidente ale Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

Grupul de reflecție afirmă că autoritățile de ocupație rusești se străduiesc să constrângă rezidenții din teritoriile ocupate să accepte pașapoarte rusești.

Potrivit vicepremierului Ucrainei, Iryna Vereshchuk, Rusia continuă să relocheze cetățeni ucraineni.

Guvernatorul regional din Zaporojie numit de ruși, Evhen Balytskyi, a raportat că autoritățile ruse caută mai mulți angajați care să lucreze la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP), deoarece aproximativ 1.500 de lucrători ai ZNPP au refuzat să accepte pașapoarte rusești și să semneze un contract cu centrala nucleară Rosatom pentru a primi permise de acces la ZNPP.

În plus, ISW a declarat că autoritățile ruse continuă să importe cetățeni ruși pentru a servi în roluri civile în teritoriile ocupate.

Kremlinul nu a comentat rapoartele privind deportările forțate sau „filtrarea” cetățenilor ucraineni în Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE