Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Londra trimite tancuri de asalt Challenger 2 în Ucraina. Reacția Rusei

Publicat de: Euronews

Marea Britanie va furniza Ucrainei tancuri Challenger 2, devenind prima ţară care trimite tancuri grele de factură occidentală, pentru a ajuta Kievul în faţa invaziei ruse, a anunţat sâmbătă Downing Street, relatează AFP și Agerpres.

Într-o convorbire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a subliniat „voinţa Regatului Unit de a-şi intensifica sprijinul pentru Ucraina, în special prin furnizarea de tancuri Challenger 2 şi sisteme de artilerie suplimentare”, a precizat Downing Street într-un comunicat.

Preşedintele Zelenski a mulţumit Regatului Unit pe Twitter pentru că a luat decizii care „nu numai că ne vor întari pe câmpul de luptă, dar vor trimite şi semnalul potrivit altor parteneri”.

Guvernul britanic nu precizează câte tancuri intenţionează să trimită la Kiev, dar mai multe mass-media britanice menţionează numărul de 12: patru ar urma să fie trimise imediat şi alte opt în termen scurt.

Cei doi lideri, cel britanic şi cel ucrainean, au subliniat, în cadrul convorbirii lor, „nevoia de a profita de recentele victorii ucrainene care au respins trupele ruse”.

Reacția Ambasadei Rusiei

Diplomaţia rusă a dat asigurări sâmbătă că trimiterea în Ucraina de tancuri grele britanice Challengers 2, anunţată de Londra, nu va face decât „să intensifice luptele şi are şanse mici de a inversa situaţia pe front”.

„Trimiterea de tancuri nu va grăbi în niciun caz încetarea ostilităţilor militare, ci doar le va intensifica, provocând noi victime”, a indicat ambasada Rusiei la Londra într-un comunicat, adăugând că este „puţin probabil ca aceste tancuri să ajute armata ucraineană să întoarcă situaţia pe câmpul de luptă”.

De la începutul invaziei ruse, în urmă cu aproape un an, aliaţii europeni ai Kievului au livrat deja aproape 300 de tancuri sovietice modernizate, dar nu tancuri grele construite în Occident, în pofida solicitărilor repetate din partea Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE