Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analistul militar Ion Petrescu, despre trimiterea aeronavelor AWACS în România: Avioanele ne ajută să fim feriți de orice surpriză strategică

NATO va muta în România câteva dintre avioanele de supraveghere AWACS, staționate în prezent în Germania. În aceasta manieră, aeronavele vor fi mai aproape de frontul din Ucraina, executând zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul statelor NATO.

Avioanele pot identifica alte aeronave la o distanța de peste 400 de kilometri, iar din februarie 2022, acestea au efectuat misiuni de patrulare în Estul Europei și în regiunea Mării Baltice.

Colonelul și analistul militar Ion Petrescu spune că hotărârea amplasării aeronavelor în România arată atenția deosebită pe care NATO o acordă evoluțiilor militare de pe Flancul estic, iar mutarea acestora la Baza Aeriană de la Otopeni marchează intrarea NATO într-un dispozitiv defensiv.

Câte avioane AWACS ajung în România

Potrivit unor surse militare, vor ajunge 3 aeronave în România, care vor ateriza pe 17 ianuarie în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Dincolo de supraveghere, aeronavele au capacitatea de a transmite date către structurile de forță capabile să reacționeze în situația în care NATO se confruntă cu imprevizibilul.

„Este vorba de trei avioane, care au capacitatea de a acoperi o suprafață mai mare decât suprafața României. Suprapunerea orbitelor celor trei avioane pot acoperi Europa de Est. Ele sosesc cu o zi înainte de reuniunea comitetului militar al NATO, de pe 18-19 ianuarie, ce va avea loc la Bruxelles, unde va participa și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. În acest context, se va discuta despre situația din Ucraina.

Decizia de a amplasa avioanele în România arată atenția pe care NATO, ca organizație defensivă, o acordă evoluțiilor de pe frontul de Est, unde este așteptată ofensiva forțelor ruse, care sunt conduse de șeful Statului Major al Armatei ruse - ceea ce arată că operațiunea militară specială a fost ridicată la rangul de agresiune recunoscută de Rusia contra Ucrainei. În același timp, este posibilă o contraofensivă a armatei Ucrainei. Toate aceste mișcări, deocamdată sub forma scenariilor, este bine să fie supervizate de avioane care transmit în timp util la structurile de comandă și control datele necesare pentru a se asigura defensiva NATO din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Avioanele ne ajută să fim feriți de orice surpriză strategică.”, spune colonelul și analistul militar Ion Petrescu despre hotărârea NATO de a muta avioanele în România.

Potrivit analistului, primul general român care a insistat asupra mutării unor aeronave AWACS în România a fost Constantin Degeratu, șef al Statului Major General.

România contează în ecuația euro-atlantică

Expertul spune că ceea ce se întâmplă acum se încadrează în spectrul „măsurilor disuasive” și că „prin localizarea lor la Baza Aeriană de la Otopeni se intră într-un dispozitiv defensiv al NATO, iar zborurile vor fi notificate părții române, așa cum s-a făcut și înainte”.

Nu este prima dată când teritoriul României este survolat de avioane care au urmărit situația pe teritoriul Ucrainei, a mai spus acesta. Totodată, aeronavele AWACS nu doar că depistează la distanțe de peste 400 de kilometri ținte care sunt de interes pentru defensiva NATO, dar au capacitatea de a furniza date către structurile menite să reacționeze în situația în care NATO ar trebui să contracareze imprevizibilul.

„Poți de sus să ai imaginea unor tancuri, poți să ai imaginea unor soldați (...) Primirea aviooanelor este un semn bun pentru România. Contăm în ecuația euro-atlantică și vom ști mai devreme ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei și dacă sunt mișcări neinspirate ale Rusiei care ar putea pune sub semnul întrebării liniștea NATO”, a mai explicat analistul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE