Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski plănuiește să viziteze ONU la aniversarea războiului din Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dorește să viziteze Organizația Națiunilor Unite pentru a se adresa unei reuniuni la nivel înalt a Adunării Generale, formată din 193 de membri, în ajunul primei aniversări a invaziei Rusiei, a declarat vineri un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe.

Rusia plănuiește „o ofensivă foarte serioasă în februarie”

Prim-adjunctul ministrului de externe Emine Dzhaparova a avertizat într-un interviu acordat The Associated Press că mulți factori trebuie să fie la locul lor pentru ca acesta să vină, citând în primul rând situația militară de pe teren și un avertisment din partea serviciului de informații ucrainean potrivit căruia Rusia plănuiește „o ofensivă foarte serioasă în februarie”.

„Președintele nostru ar vrea să vină, are voința sau intenția de a veni. Dar încă se pune întrebarea dacă va exista o situație de securitate care să-i permită să vină”, a spus ea.

Dacă Zelenski va merge la ONU, ar fi a doua sa călătorie în afara Ucrainei de la începutul războiului. El a făcut o vizită surpriză la Washington luna trecută pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden și cu membri ai Congresului, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul lor și le-a spus că „împotriva tuturor șanselor” Ucraina încă rezistă.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat că Adunarea Generală a programat deja o dezbatere la nivel înalt privind războiul luna viitoare, care va fi urmată de o reuniune ministerială a Consiliului de Securitate pe 24 februarie - ziua în care, în urmă cu un an, Rusia a invadat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE