Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei lucruri de reținut după vizita istorică a lui Zelenski în Statele Unite

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a întreprins o vizită istorică peste Ocean. Acesta s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, apoi a ținut un discurs în Congresul SUA, o onoare care de-a lungul timpului le-a revenit celor mai mari oameni de stat, precum premierul britanic Winston Churchill. Iată care sunt cele mai importante trei lucruri de reținut după vizita lui Zelenski în SUA.

Prima vizită de la declanșarea războiului

Zelenski a venit în Statele Unite după 300 de zile de război, fiind prima vizită oficială în afara țării făcută de președintele ucrainean de la debutul confruntării militare cu Rusia. Faptul că Zelenski a ales să facă o vizită la Washington și nu, de pildă, într-o altă capitală europeană, demonstrează rolul central pe care îl joacă Statele Unite în apărarea Ucrainei.

Până în decembrie ajutorul total oferit Ucrainei de către Washington (umanitar, financiar, sistență de securitate, arme și echipament, împrumuturi) se apropia de 50 de miliarde de dolari. Recent, Statele Unite au anunțat că vor trimite în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

Un mesaj pentru trei publicuri

Zelenski a venit la Washington cu un mesaj pentru trei publicuri, așa cum a afirmat analistul de politică externă, Oana Popescu, la Euronews România.

„Principalul scop al vizitei este legat de faptul că suntem într-un moment critic. Iarna abia a început și urmează o perioadă grea în care nu este exclusă o ofensivă terestră rusească. Nu există o unanimitate în Congresul SUA, drept pentru care Zelenski trebuia să se adreseze mai multor publicuri. O dată congresmenilor americani, dar și poporului american pentru a se asigura de continuitatea sprijinului, având în vedere că de la anul vom avea o majoritate republicană în Camera Reprezentanților și nu se știe dacă acest sprijin va continua în aceeași măsură.

Zelenski s-a adresat și propriului popor, încercând să arate că ucrainenii nu sunt singuri în rezistența pe care o pun Rusiei, că beneficiază de sprijin din SUA și Occident. A încercat să pună presiune pe aliații din Europa care sunt mai puțin deciși decât americanii să susțină Ucraina pentru cât timp va fi cazul.

Nu în ultimul rând, Zelenski s-a adresat și lui Putin și generalilor ruși, arătându-le care e nivelul de susținere de care se bucură Ucraina și deci, acesta este un război pe care Putin are șanse foarte mici să îl câștige pentru că e un front unit al lumii occidentale împotriva agresiunii rusești”, a explicat Oana Popescu.

Un indiciu privind pacea în Ucraina

Întrebarea de pe buzele tuturor este când se va încheia războiul? Discursul lui Zelenski din Congresul SUA a oferit un indiciu în acest sens, deși unul vag. El a spus că Ucraina „a oferit deja propuneri”. Zelenski nu a spus care sunt aceste propuneri, dar a precizat că le-a discutat cu Joe Biden și că acesta le-a susținut. Cei doi au vorbit despre un plan cu 10 puncte pentru „securitatea noastră comună”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE