Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE | Der Spiegel: Germania trimite Ucrainei tancuri Leopard 2

Publicat de: Oana Stoica

Militarii ucraineni vor fi instruiți să folosească noile tancuri Leopard 2, de producție germană. Declarația a fost făcută de câte noul ministrul german al Apărării, după consultări cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

24/01/2023 , 20:43

Parlamentar ucrainean: Miercuri, Parlamentul german va analiza situația livrării tancurilor Leopard către Ucraina

„Mâine, Bundestagul (n. red. Parlamentul german) va analiza situația posibilelor livrări de tancuri Leopard din Germania către Ucraina.

Acum pot spune cu certitudine - toată Ucraina a discutat numai despre această știre în ultimele 20 de minute”, a transmis pe Twitter Oleksiy Goncharenko, parlamentar ucrainean.

24/01/2023 , 20:30

Der Spiegel: Germania trimite Ucrainei tancuri Leopard 2

După luni de dezbateri, cancelarul Scholz a decis să livreze tancuri de luptă în Ucraina, transmite Der Spiegel.

Cancelarul german va permite altor ţări, cum ar fi Polonia, reexportul către Kiev al acestor blindate produse în Germania, mai anunţă revista Der Spiegel, preluată de Reuters și Agerpres.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a refuzat să comenteze informaţia, iar ministerul apărării nu a fost disponibil imediat pentru confirmare.

Decizia se referă la minimum o companie de tancuri Leopard 2 A6 din stocurile armatei germane, afirmă publicaţia citată, adăugând că şi alte ţări aliate, de exemplu cele scandinave, intenţionează să procedeze similar cu Germania.

Pe termen lung, s-ar putea readuce în stare de funcţionare şi alte tancuri, mai arată revista.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Germania nu a luat deocamdată o decizie clară privind livrarea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, dar susține că nu se va opune, în cazul în care alte țări partenere doresc să o facă, spune ministrul german al Apărării.

„Am încurajat în mod special țările partenere care au tancuri operaționale Leopard să înceapă deja instruirea forțelor ucrainene pe aceste blindate. Nu există niciun dubiu că acest lucru este posibil și este dorit. Noi nu ne opunem. Desigur, putem face acest lucru și noi, dar după ce vom lua o decizie”, a spus Boris Pistorius, ministrul apărării din Germania.

Germania este printre țările NATO care, până în prezent, au oferit cel mai mare ajutor militar Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că „singura cale către o pace durabilă este să-i spunem clar lui Putin că nu va câștiga pe câmpul de luptă. Prin urmare, trebuie să furnizăm sisteme mai grele și mai avansate, astfel încât forțele ucrainene să fie capabile să respingă trupele ruse, nu doar să supraviețuiască, ci să câștige, să recupereze teritoriile și să se impună ca stat independent și suveran în Europa”.

Polonia a cerut Germaniei acordul să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina

Între timp, minstrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat pe contul său de Twitter că Varșovia a solicitat deja acordul Germaniei pentru transferul tancurilor Leopard în Ucraina. “Fac apel la partea germană să se alăture coaliției de țări care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2. Aceasta este cauza noastră comună, pentru că este în joc securitatea întregii Europe!”, se mai spune în mesajul ministrului polonez al Apărării.

Pe de altă parte, Moscova a avertizat Berlinul că o eventuală livrare a tancurilor în Ucraina va afecta relațiile ruso-germane.

„Relațiile noastre sunt deja într-un punct destul de jos. Nu avem niciun dialog important cu Germania, cu alte țări din Uniunea Europeană și NATO. Bineînțeles, livrări de acest fel nu sunt de bun augur pentru relațiile viitoare. Vor avea, fără îndoială, un impact asupra relațiilor viitoare”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Luni, miniștrii de externe ai statelor europene au aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 500 milioane de euro.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: 13 state NATO au tancuri Leopard

„Era de așteptat ca, până la urmă, să se depășească diferențele de evaluare și abordare privind livrarea tancurilor de producție germană din state membre ale Alianței Nord-Atlantice. Tancuri Leopard, din câte știu, se află în 13 state NATO”, a declarat, la Euronews, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Potrivit acestuia, „Ucraina a solictiat 300 de astfel de vehicule blindate de luptă”, dar ce va primi din partea țărilor membre NATO „nu va depăși câteva zeci”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE