Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski, mesaj optimist de Anul Nou. „Vreau să ne urăm tuturor un singur lucru - victoria”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, cu ocazia noului an, că își dorește ca 2023 să aducă victoria împotriva Rusiei și și-a îndemnat comparioții să rămână uniți, cu toate că țara se află de 10 ani în război.

„Anul acesta a început pe 24 februarie. Fără prefeţe şi preludii. Devreme. La ora 4. Era întuneric. Era gălăgie. A fost greu pentru mulţi şi înspăimântător pentru unii. Au trecut 311 zile. Încă poate fi întuneric, gălăgie şi complicat pentru noi. Dar cu siguranţă nu ne va mai fi niciodată frică. Şi nu ne va fi niciodată ruşine. A fost anul nostru. Anul Ucrainei. Anul ucrainenilor", a declarat Volodimir Zelenski, conform Administrației prezidențiale ucrainene.

Zelenski, după 10 luni de război. „Ucraina nu şi-a pierdut fiii şi fiicele - aceştia au fost luaţi de criminali”

„Ne-am trezit pe 24 februarie. Într-o altă viaţă. Fiind un alt popor. Alţi ucraineni. Primele rachete au distrus, în sfârşit, labirintul de iluzii. Am văzut cine ce era. De ce sunt capabili prietenii şi duşmanii şi, cel mai important, de ce suntem capabili noi.

Am depăşit panica. Nu am fugit, ci ne-am unit. Am depăşit îndoielile, disperarea şi frica. Am crezut în noi înşine şi în puterea noastră", a spus liderul de la Kiev..â

Volodimir Zelenski a precizat că 2022 „poate fi numit un an de pierderi pentru Ucraina, pentru întreaga Europă şi pentru întreaga lume”.

„Dar este greşit. Nu ar trebui să spunem asta. Nu am pierdut nimic, ci ne-a fost luat. Ucraina nu şi-a pierdut fiii şi fiicele - aceştia au fost luaţi de criminali. Ucrainenii nu şi-au pierdut casele - acestea au fost distruse de terorişti. Nu ne-am pierdut pământurile - au fost ocupate de invadatori. Lumea nu a pierdut pacea - Rusia a distrus-o", a afirmat liderul ucrainean, conform sursei citate.

După 311 de zile de rezistență împotriva Rusiei, Zelenski a trecut în revistă cele mai dure momente ale conflictului, amintind despre locurile în care susține c-au fost comise crime de război. "Şi e imposibil să ierţi. Dar este posibil să câştigi", a punctat el.

Zelenski le-a reamintit ucrainenilor despre victoriile pentru apărarea țării: apărarea Kievului, Harkov, Mikolaiv, Ceornobaivka, Insula Şerpilor, HIMARS, podul Antonivski, podul Crimeea, Neptun, crucişătorul Moskva, Izium, Balaklia, Kupiansk, Herson.

„Şi ne rugăm ca să fie Kreminna şi Svatove, Melitopol, tot Donbasul, Crimeea”, a menționat el..

"Vreau să vă spun tuturor: Ucraineni, sunteţi incredibili! Vedeţi ce am făcut şi ce facem! Cum ne-am sprijinit unii pe alţii şi statul. Toată lumea este importantă în război. Cine deţine o armă, volanul unei maşini, cârma unei nave sau a unui avion, un bisturiu sau un indicator. Oricine se află în spatele unui laptop, cine conduce o combină, un tren. Cine se află la un baraj rutier şi la o centrală electrică. Jurnalişti şi diplomaţi, lucrători de utilităţi şi salvatori. Toţi. Cine lucrează. Cine studiază la o universitate sau la o şcoală. Şi chiar şi cei care abia învaţă să meargă”, este mesajul de încurajare transmis de Zelenski.

Zelenski nu vrea concesii. „Ni s-a spus să ne predăm. Am ales contraatacul!”

„Ni s-a spus să ne predăm. Am ales contraatacul! Ni s-a spus să facem concesii şi compromisuri. Ne alăturăm Uniunii Europene şi NATO", a continuat liderul ucrainean.

"Nu ştim cu siguranţă ce ne va aduce noul an 2023. Dar suntem pregătiţi pentru orice", a adăugat el.

"Au mai rămas câteva minute până la Anul Nou. Vreau să ne urăm tuturor un singur lucru - victoria. Şi acesta este lucrul principal. O singură dorinţă pentru toţi ucrainenii. Fie ca acest an să fie anul întoarcerii. Revenirea poporului nostru. Soldaţii - la familiile lor. Prizonierii - la casele lor. Refugiaţii - în Ucraina lor", a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski a subliniat că principalul obiectiv este recăpătarea controlului asupra țării, cu frontierele din 1991, la momentul proclamării independenței față de URSS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE