Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Tancurile britanice Challenger 2, operaţionale în Ucraina luna viitoare

Publicat de: Euronews

Tancurile britanice Challenger promise de Londra Kievului vor fi operaţionale "luna viitoare" în Ucraina, a declarat miercuri premierul britanic Rishi Sunak, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

"Echipele ucrainene care au sosit săptămâna trecută (pentru a se antrena în Regatul Unit, n.red.) vor folosi tancuri Challenger 2 pentru a apăra suveranitatea teritorială a Ucrainei luna viitoare", a declarat Sunak alături de preşedintele ucrainean Zelenski, în sud-vestul Angliei, confirmând calendarul dat în ianuarie de guvern care menţiona că livrările vor avea loc la sfârşitul lunii martie.

Volodimir Zelenski a fost miercuri la Londra, unde a obţinut din partea Marii Britanii promisiunea pregătirii piloţilor militari ucraineni pentru folosirea unor avioane de luptă occidentale, el se întâlneşte în cursul serii cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz la Paris, de unde va pleca la summitul celor 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor UE care va avea loc joi la Bruxelles.

Ucraina insistă să primească tancuri grele occidentale pentru a putea străpunge liniile ruseşti, fiindu-i insuficiente tancurile de concepţie sovietică de care mai dispune după aproape un an de război, deşi în acest timp a mai primit, în special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat în dotarea armatei ucrainene, şi în plus a capturat în luptă sute de tancuri folosite de armata rusă

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE