Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina se așteaptă la atacuri masive din partea Rusiei, la aproape un an de la invazie. Rușii, tot mai aproape de Bahmut

Oficialii ucraineni suspectează Rusia că pregătește bombardamente pe scară largă, la aproape un an de la invazia din 24 februarie. Potrivit acestora, atacurile ar putea viza marile orașe ale ucrainene, inclusiv capitala Kiev, informează euronews.com.

UPDATE. Rușii sunt tot mai aproape de Bahmut. Ucrainenii anunță că mercenarii au împins linia frontului, iar orașul este tot mai izolat. În Bahmut locuiesc încă aproximativ 8 000 de oameni, în condiții extreme, fără căldură și apă.

Potrivit ultimului raport al Statului Major al Armatei Ucrainene, mercenarii ruși, cunoscuți pentru brutalitatea cu care luptă, au ocupat mai multe drumuri care leagă Bahmutul de restul Ucraineni. Rușii au bombardat și orașul Harkov. Sediul unei universități, o școală și mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate. Cinci oameni au fost răniți, arată rapoarte oficiale preliminare.

Informațiile despre noi atacuri vin în contextul în care tot mai multe țări occidentale trimit arme în Ucraina. Statele Unite au promis acum rachete ghidate cu precizie și baterii antiaeriene.

Franța și Italia își vor trimite ambele sistemul antiaerian SAMP/T în primăvară.

Ministrul canadian al Apărării Naționale, Anita Anand, a postat imagini cu un tanc canadian Leopard 2 care este încărcat într-un avion pe un aeroport.

Un avion al forţelor aeriene canadiene „a decolat de la Halifax cu primul tanc de luptă Leopard 2 pe care îl donăm Ucrainei”, a scris ministrul pe Twitter. „Canada este solidară cu Ucraina şi vom continua să oferim forţelor armate ucrainene echipamentul de care au nevoie pentru a câştiga", a adăugat Anita Anand.

Canada a anunţat la sfârşitul lui ianuarie că va livra Ucrainei patru tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, în urma unui anunţ similar al mai multor ţări occidentale.

Volodimir Zelenski: „Situația de complică”

Situaţia „se complică” pe teren în Ucraina, care este din nou ţinta unor bombardamente intense, a recunoscut sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski.

„În cele 346 de zile ale acestui război, am spus de multe ori că situaţia de pe front este dificilă. Şi că situaţia se complică”, a spus el în mesajul său zilnic, citat de Agerpes,

„Acum ne aflăm din nou într-un astfel de moment. Un moment în care ocupantul mobilizează tot mai multe forţe pentru a ne străpunge apărarea. Este foarte dificil acum în Bahmut, Vugledar, Lîman (în est) şi în alte regiuni”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Zelenski a salutat un nou schimb de prizonieri sâmbătă, care a permis Kievului să recupereze 116 militari, inclusiv doi ofiţeri. În total, din 24 februarie, data începerii invaziei ruseşti, au fost eliberaţi 1.762 de ucraineni ţinuţi în captivitate de ruşi, a precizat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE