Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina cere mai multe arme pentru a apăra Bahmutul. Germania trimite tancuri Leopard 1

Ucraina cere mai multe arme pentru a putea apăra Bahmutul și elibera Donbasul, regiune ocupată de ruși în 2014. Statul Major al Armatei ucrainene a anunțat că pe lângă luptele grele de la Bahmut, rușii au a bombardat infrastructura civilă din Harkov și Nikolaiev, unde mai mulți civili au fost răniți.

Rușii înregistrează succese pe frontul din Bahmut, dar nu reușesc să intre în oraș. Situația este însă extrem de complicată. Primarul orașului Slovyansk, aflat la 50 de kilometri de Bahmut, le-a cerut localnicilor să se pregătească de evacuare. Ucraina are nevoie de mai multe arme pentru a rezista, spune Volodimir Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: „Dacă vom primi mai repede arme cu rază lungă de acțiune, nu doar că nu vom mai fi nevoiți să ne retragem din Bahmut, ci vom putea chiar să începem să eliberăm regiunea Donbas, teritoriul ocupat de ruși încă din 2014”.

Ucraina urmează să primească tancuri Leopard 1, care fac parte dintr-o generație mai veche de vehicule militare fabricate de Germania. Decizia reprezintă o schimbare a politicii promovate la Berlin. Anterior, germanii au anunțat că vor trimite în Ucraina tancuri dintr-o generație mai nouă, Leopard 2.

Între timp, Ucraina anunță că îl anchetează pe comandantul mercenarilor ruși pentru crime de război. Evghenii Prigojin, un apropiat de-al lui Vladimir Putin, este vizat într-un dosar care are mai multe șanse să fie dus la bun sfârșit. Recent, un mercenar care ar fi luptat în Ucraina a dezertat și a fugit în Norvegia, unde a cerut azil politic. Acesta a povestit detalii despre brutalitatea trupelor paramilitare Wagner.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE