Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia lansează o nouă ofensivă în regiunea Zaporojie. Bombardamente în zeci de localități

Armata rusă a anunțat sâmbătă că a efectuat „operațiuni ofensive” în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, în așa fel încât să poată avansa în „poziții favorabile”, a anunțat agenția AFP, citată de Agerpres.

„În direcţia Zaporojie, în urma unor operaţiuni ofensive, unităţile Districtului militar de est au câştigat linii şi poziţii mai favorabile”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, pentru sursa citată.

Oficialul a precizat că militarii ruși au ucis 30 de ucraineni şi au distrus mai multe vehicule militare.

Informaţia nu a putut fi verificată în mod independentă, notează agenția DPA.

În ultimele săptămâni, bombardamente intense au avut loc în Zaporojie. Guvernatorul regiunii, Oleksandr Starukh, a afirmat că 21 de localități au fost atacate în peste 160 de atacuri efectuate în timpul nopții.

În tot acest timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a asistat la serviciul funerar în memoria fostului ministru de Interne, Denis Monastirski, mort în accidentul de elicopter produs miercuri într-o suburbie a Kievului.

Zelenski şi soţia sa, Olena, au luat parte la ceremonia oficială la Kiev, conform agenției de stat Ukrinform.

La ceremonie au fost depuse nouă sicrie, pentru toţi cei aflaţi în elicopterul prăbuşit miercuri.

În total, 14 persoane - printre care Monastîrski, adjunctul său şi alţi cinci oficiali de rang înalt din minister, dar şi un copil -, au murit în accidentul produs la Brovarî, o suburbie a Kievului, când elicopterul Super Puma, de fabricaţie franceză, s-a prăbuşit lângă o grădiniţă.

În plus, Rusia a anunţat sâmbătă că a efectuat exerciţii de apărare antiaeriană în regiunea Moscovei, pentru a proteja infrastructuri esenţiale în caz de ''atacuri aeriene'', pe fondul conflictului cu Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE