Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boris Johnson este primul lider al lumii care se adresează parlamentarilor ucraineni prin videoconferință

Premierul britanic Boris Johnson se adresează marţi parlamentului ucrainean prin videoconferinţă, o premieră pentru un lider occidental de la începutul invaziei ruse, şi va anunţa un ajutor militar suplimentar pentru Kiev de 300 de milioane de lire sterline, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Este momentul vostru de glorie", urmează să le spună premierul britanic parlamentarilor ucraineni, conform unei declaraţii făcute de Downing Street luni seara.

"Când ţara mea a fost ameninţată cu o invazie în cel de-al doilea război mondial, parlamentul nostru, ca şi al vostru, a continuat să se întrunească în timpul conflictului, iar poporul britanic a dat dovadă de o asemenea unitate şi hotărâre încât ne amintim de perioada noastră de mare pericol ca fiind momentul nostru de glorie", va mai spune Boris Johnson în timpul discursului programat să aibă loc în jurul orei 10:00 (09:00 GMT), mai notează sursa citată.

Şeful guvernului britanic urmează să anunţe o nouă componentă a ajutorului militar, în valoare de 300 de milioane de lire sterline (357 de milioane de euro), ce include în special echipamente de armament defensiv. Până în prezent, Marea Britanie a furnizat Ucrainei 5.000 de rachete antitanc, cinci sisteme de rachete antiaeriene cu peste 100 de rachete şi 4,5 tone de explozibili.

Marea Britanie va furniza, de asemenea, drone în săptămânile următoare "pentru a oferi sprijin logistic forţelor armate izolate", potrivit Downing Street.

Boris Johnson le va comunica, de asemenea, parlamentarilor de la Kiev că Regatul Unit este "mândru că este un prieten al Ucrainei".

Premierul britanic este primul lider occidental care se adresează parlamentului ucrainean de la începutul invaziei ruse. Pe 9 aprilie, el a făcut o vizită surpriză la Kiev, unde a umblat pe străzile pustii ale capitalei alături de preşedintele Zelenski.

Regatul Unit a anunţat la sfârşitul lunii aprilie că îşi va redeschide "foarte curând" ambasada de la Kiev, relocată la începutul conflictului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE