Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia prelungește cu trei luni arestarea jurnalistului american Evan Gershkovici

Un tribunal rus a prelungit marți cu trei luni arestarea reporterului Evan Gershkovici de la Wall Street Journal, au anunțat agențiile de presă ruse, potrivit Associated Press.

Gershkovici, un cetățean american în vârstă de 31 de ani, a fost arestat până la 30 august. El a fost arestat în luna martie sub acuzația de spionaj în timpul unei călătorii de reportaj în Rusia. El, angajatorul său și guvernul american au negat acuzațiile.

Audierea preliminară de marți nu a fost anunțată în prealabil, iar întregul caz a fost învăluit în secret. Autoritățile ruse nu au detaliat ce dovezi au adunat - dacă există - pentru a susține acuzațiile de spionaj.

Arestarea sa a stârnit indignare în Occident

Diverse proceduri judiciare au fost închise pentru mass-media. Nu au apărut imediat detalii cu privire la prezența lui Gershkovici sau a reprezentanților Ambasadei SUA la audierea de marți sau la ceea ce s-a spus. Tass a declarat că ședința a fost închisă deoarece reporterul a fost acuzat de posesie de "materiale secrete".

O agenție de știri rusă, Interfax, a citat un oficial al tribunalului care a declarat că părinții lui Gershkovici - ei înșiși emigranți sovietici care trăiesc în New Jersey - se aflau în vizită la Moscova și au fost admiși în clădirea tribunalului, dar nu și la audierea de marți.

Gershkovici este primul corespondent american de după Războiul Rece care a fost reținut în Rusia sub acuzația de spionaj. Arestarea sa a zguduit jurnaliștii din țară și a stârnit indignare în Occident.

Guvernul american a declarat că Gershkovici este "reținut pe nedrept" și a cerut eliberarea sa imediată. El este deținut în închisoarea Lefortovo din Moscova. Oficialilor ambasadei SUA li s-a permis cel puțin o vizită în închisoare la Gershkovici de la arestarea sa la Ekaterinburg, la 29 martie, dar autoritățile ruse au refuzat permisiunea pentru alte vizite.

Într-o declarație făcută după audierea de marți, Wall Street Journal a declarat următoarele "Deși ne așteptam să nu existe nicio schimbare în ceea ce privește detenția nedreaptă a lui Evan, suntem profund dezamăgiți. Acuzațiile sunt în mod demonstrabil false și continuăm să cerem eliberarea sa imediată".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE