Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina s-a aflat probabil în spatele atacului cu drone de la Kremlin, spun oficialii americani

Oficialii americani au declarat că atacul cu dronă asupra Kremlinului de la începutul acestei luni a fost probabil orchestrat de una dintre unitățile speciale militare sau de informații ale Ucrainei, relatează The New York Times.

Agențiile de informații americane nu știu ce unitate a efectuat atacul și nu era clar dacă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sau înalții săi oficiali erau la curent cu operațiunea. Agențiile au ajuns la această concluze prin intermediul comunicațiilor interceptate în care oficiali ruși au dat vina pe Ucraina și a altor comunicații în care oficiali ucraineni au declarat că ei cred că țara lor este responsabilă pentru atac.

SUA, îngrijorată de riscul extinderii conflictului

Atacul pare să facă parte dintr-o serie de operațiuni care i-au făcut pe oficialii din Statele Unite - cel mai mare furnizor de echipament militar al Ucrainei - să se simtă inconfortabil. Administrația Biden este îngrijorată de riscul ca Rusia să dea vina pe oficialii americani și să riposteze prin extinderea războiului dincolo de Ucraina.

În plus față de atacul cu dronă, oficialii americani spun că ei cred că ucrainenii sunt responsabili pentru asasinarea fiicei unui important naționalist rus, pentru uciderea unui blogger pro-rus și pentru o serie de atacuri în orașele rusești din apropierea graniței cu Ucraina, cel mai recent dintre acestea având loc luni.

În mod similar, oficialii americani consideră că atacul asupra conductelor Nord Stream - care transportau gaze naturale din Rusia către Europa - este opera unor agenți pro-ucraineni ale căror legături cu guvernul ucrainean nu au fost încă stabilite.

Ce indicii au oficialii americani

Unii oficiali americani au luat inițial în considerare posibilitatea ca atacul cu dronă de la Kremlin să fi fost efectuat de guvernul rus în cadrul unei operațiuni "sub steag fals", menită să ofere Moscovei un pretext pentru escaladarea conflictului.

Însă, după atac, Statele Unite au interceptat comunicări în care oficiali ruși au fost auziți discutând despre incident și despre concluziile anchetei preliminare a Moscovei cu privire la cele întâmplate. În aceste discuții interne, oficialii ruși au părut surprinși de intruziunea dronei și au dat vina pe Ucraina. Oficialii americani au declarat că aceste informații au contribuit la convingerea că atacul nu a fost efectuat de ruși.

Statele Unite au interceptat, de asemenea, conversații ucrainene în care oficiali au declarat că ei cred că țara lor este responsabilă pentru atac. Dar acești oficiali păreau să nu știe cine din cadrul sistemului ucrainean ar fi putut să îl planifice sau să îl execute.

Oficialii americani spun că unii agenți sub acoperire ucraineni lucrează în mare măsură independent și fără o supraveghere directă din partea președintelui Zelenski sau a adjuncților săi din vârful ierarhiei decizionale. Oficialii americani nu cred că Zelenski aprobă toate operațiunile secrete.

Oficialii americani au avertizat în mod repetat Ucraina să nu desfășoare atacuri majore pe teritoriul Rusiei, invocând riscul de escaladare a conflictului. Oficialii americani au negat, de asemenea, în mod public, că au permis sau încurajat atacurile transfrontaliere și spun că nu susțin utilizarea echipamentelor americane în astfel de operațiuni. Administrația Biden nu dorește ca Moscova să creadă că Statele Unite sunt complice la aceste atacuri.

Temerile administrației că Rusia va folosi arme nucleare sau că va extinde conflictul în afara Ucrainei s-au atenuat, cel puțin deocamdată, iar ucrainenii au continuat să desfășoare operațiuni secrete pe teritoriul rusesc, în ciuda rezervelor americane.

Deși atacurile sub acoperire par să fi avut până acum un efect redus asupra cursului conflictului din Ucraina, ele au demonstrat capacitatea Kievului de a pătrunde adânc în interiorul Rusiei. Liderii militari ucraineni au fost uneori reticenți în a împărtăși informații cu Statele Unite cu privire la planurile de război, îngrijorați de faptul că spionii ruși sau alte persoane vor afla despre acestea.

Atacul din 3 mai

Atacul cu drone asupra Kremlinului a avut loc la primele ore ale dimineții de 3 mai, cu câteva zile înainte ca Moscova să sărbătorească Ziua Victoriei, care marchează victoria Rusiei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Prima dronă a provocat un mic incendiu. Cea de-a doua dronă a explodat în timp ce două persoane examinau acoperișul pentru a vedea dacă prima dronă a provocat pagube, dar nu păreau să fie rănite.

O analiză a înregistrării video, făcută de New York, a arătat că dronele aveau o anvergură a aripilor de aproximativ doi metri și jumătate. Oficialii americani cred că cele două drone implicate au fost lansate de la o distanță mică, din Moscova sau din apropierea acesteia. Potrivit unor oficiali militari de rang înalt, dronele aveau o încărcătură explozivă limitată.

Oficialii ruși au spus că a fost o încercare a Ucrainei de a-l asasina pe Putin. Rusia a promis că va răspunde atacului și a lovit Ucraina cu mai multe baraje de rachete, deși nu este clar dacă escaladarea a venit ca răspuns direct la atacul cu drone.

În ziua atacului cu dronă, Zelenski a negat public responsabilitatea, afirmând că Ucraina luptă pe propriul teritoriu și că își păstrează armele pentru apărarea Ucrainei și nu pentru atacuri la Moscova. "Noi nu l-am atacat pe Putin", a spus el.

O rețea obscură de grupuri de partizani ruși a revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri, inclusiv pentru cel asupra Kremlinului. Totuși, agențiile de informații americane nu au găsit nicio dovadă că astfel de grupuri sunt responsabile pentru operațiuni, iar unii oficiali americani din domeniul informațiilor sunt sceptici cu privire la faptul că există forțe militare majore anti-Kremlin care operează în interiorul Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE