Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova acuză Ucraina de atacuri pe teritoriul Rusiei: Au fost doborâte drone ucrainene care vizau infrastructura civilă

Kremlinul acuză ucrainenii de atacuri asupra infrastructurii din Rusia. Autoritățile ruse au declarat că au doborât peste noapte două drone ucrainene care vizau infrastructura civilă din sudul Rusiei, pe fondul ofensivei invaziei în Ucraina, potrivit Euronews.com.

28/02/2023 , 17:48

Patru drone, detectate pe teritoriul Rusiei. Una dintre ele s-a prăbușit în apropiere de Moscova

Rusia a anunțat că a depistat pe teritoriul său patru drone, iar una dintre acestea s-a prăbușit în apropierea unei localități de lângă Moscova, unde atacau „probabil” obiective de infrastructură civilă. Informația a fost făcută publică de oficialii ruși pe fondul temerilor că militarii ucraineni ar putea ataca Rusia.

„Nu au existat victime sau pagube la sol”, a anunțat guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, pe Telegram.

Oficialul rus a precizat că drona s-a prăbușit în apropierea localității Gubastovo, situată la aproape 100 de kilometri sud-est de Moscova.

Reacția Ministerului Apărării al Ucrainei

Ministerul ucrainean al Apărării a acuzat presa rusă că lansează speculații potrivit cărora drona de tip UJ-22 ar face parte din arsenalul Ucrainei.

„Rusia a anunțat prăbușirea unei presupuse drone ucrainene în suburbiile Moscovei. Potrivit informațiilor distribuite pe canalele de Telegram, drona s-a prăbăușit în apropierea unei stații cu gaz a Gazprom.

Imagini așa zisa dronă a fost distribuite pe paginile de socializare ale țării agresoare. Rușii pretind că drona a fost descoperită în jurul orei locale 11:00 în satul Gubastovo, districtul Kolomensky din regiunea Moscova a Federației Ruse.

Potrivit datelor preliminare, nicio persoană nu a fost rănită în urma prăbușirii aparatului de zbor. Rușii au mai acuzat Ucraina că a direcționat această dronă pe teritoriul lor.

Presa din țăra agresoare a speculat că drona ar fi pierdut altitudine pentru că motorul ar fi rămas fără combustibil sau c-ar fi lovit mai mulți copaci, distrugând aripile.

Invadatorii pretind că drona prăbușită este asemănătoare cu aparatul de zbor de tip UJ-22 din dotarea Ucrainei.

Această dronă a fost prezentată la expoziția internațională de arme și securitate din 2021, de la Kiev. Arsenalul acestui vehicul aerian fără pilot include bombe aeriene neghidate care pot fi folosite pentru a distruge efectivele inamice și vehiculele blindate.

De asemenea, un aparat de zbor fără pilot poate transporta o cameră sau o stație optico-electronică.

Potrivit dezvoltatorilor, greutatea maximă la decolare a UJ-22 Airborne este de 85 de kilograme, dintre care 20 de kilograme reprezintă sarcina utilă. Durata maximă de zbor declarată este de 14 ore, la o viteză de până la 200 km/h”, se arată într-un comunicat al Ministerului ucrainean al Apărării.

Știrea inițială

Ministerul rus al Apărării a acuzat, marți, armata ucraineană că a încercat să efectueze un atac cu drone pe coasta de nord-est a Mării Negre.

„Regimul de la Kiev a încercat să atace cu drone situri de infrastructură civilă în regiunea Krasnodar și în Republica Adygea", a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Dronele au fost neutralizate, anunță autoritățile ruse

Potrivit Ministerului Apărării, "unitățile de război radio-electronic ale Forțelor Armate ruse au neutralizat dronele", care și-au pierdut cursul.

"O dronă a aterizat pe un câmp, cealaltă a deviat de la traseu și nu a avariat infrastructura civilă vizată", a adăugat comandamentul rus.

Regiunile rusești care se învecinează cu Ucraina, în special Belgorod, Briansk, Kursk și Krasnodar, sunt vizate în mod regulat de atacuri militare ucrainene, adesea efectuate cu drone.

Ucraina, atac asupra unei baze din interiorul Rusiei

La finalul anului trecut, trei soldaţi ruşi au murit în urma unui atac cu drone ucrainene asupra unei baze aeriene cruciale din interiorul teritoriului rus, au anunțat autoritățile ruse. Potrivit Ministerului Apărării, o dronă ucraineană a fost doborâtă pe 26 decembrie, dimineaţa devreme, în apropierea bazei Engels, dar căderea unor resturi a ucis trei soldaţi.

Atacul este al doilea asupra bazei aeriene Engels, situată la aproximativ 500 km de graniţa ucraineană.

Baza aeriană Engels din epoca sovietică, numită după filosoful comunist Friedrich Engels, este un loc-cheie pentru operaţiunile forţelor aeriene ruse împotriva Ucrainei şi pentru forţele nucleare strategice ale ţării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE