Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Luptele grele continuă în estul Ucrainei: 300 de oameni mai trăiesc în orașul Vuhledar, distrus de bombardamente

Luptele din estul Ucrainei nu se mai opresc. Frontul a ajuns la câțiva kilometri de orașul Vuhledar, unde mai locuiesc doar câteva sute de oameni. Cei mai mulți sunt bătrâni care adună apă de ploaie și vreascuri, pentru că de câteva luni trăiesc fără lumină și căldură, în condiții greu de imaginat.

Vuhledar, orașul celor 300 de oameni

Vuhledar, în traducere darul cărbunelui, este unul dintre cele mai fierbinți puncte de pe frontul ucrainean. În zonă sunt prețioase rezerve de cărbuni. Orașul, în care odată locuiau 15.000 de oameni, este acum pustiit. Aproape toate clădirile sunt distruse. Doar 300 de localnici se încăpățânează să rămână în casele lor, la doar câțiva kilometri distanță de front.

Emilia Budskaya, locuitoare a orașului Vuhledar: „Sunt nouă zile de când sora mea a murit. Nimic bun nu ni se prezice, am fost abandonați aici. Nu avem nici apă. Iată, adun apă de ploaie să am cu ce spăla vasele, să am cu ce face un duș”.

Vuhledar este o fortăreață. Din acest oraș, ucrainenii pot bombarda liniile de cale ferată, importante rute de aprovizionare ale armatei ruse. Dacă rușii vor reuși să ajungă în Vuhledar, de aici ar putea bombarda alte orașe din regiunea Donețk.

Militar ucrainean aflat la Vuhledar: „Luptăm pentru copiii noștri, pentru ucraineni, pentru poporul nostru. Cred că ceea ce face acum Rusia este genocid. Ucraina are o singură opțiune, să învingă. Iată de ce vom lupta până la capăt. Glorie Ucrainei!”

Ucrainenii susțin că armata rusă comite crime de război atunci când bombardează intenționat sate și orașe. Potrivit procurorului general de la Kiev, de la începutul războiului, forțele ruse au comis peste 70.000 de crime de război. Dintre aceștia, aproape 500 de copii au murit și peste 900 au fost răniți. Moscova a dezmințit că armata rusă ar trage în civili.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE