Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia acuză Ucraina că a atacat sediul președinției ruse cu dronele. Tudor Curtifan, istoric: Seamană cu un scenariu pus în practică de serviciile de informații ruse

Rusia acuză Ucraina că a atacat sediul președinției ruse cu dronele, însă Kievul neagă orice implicare. „Noi nu îl atacăm pe Putin sau Moscova”, a transmis președintele Volodimir Zelenski. La rântul său, un consilier al liderului ucrainean acuză Moscova că vrea să se folosească de presupusul incident ca pretext pentru un viitor ”atac terorist masiv”.  Serviciile ruse pretind că ar fi fost dejucat atacul, cu ajutorul sistemului de apărare antiaeriană.

Istoricul Tudor Curtifan a vorbit la Euronews România despre acest subiect. În viziunea sa, atacul cu drone din Moscova ar fi o înscenare a serviciilor secrete ruse, în spatele căreia ar sta interesul Kremlinului de a radicaliza populația, în privința războiului din Ucraina.

„Dacă e să ne referim la acest atac cu dronă trebuie să ne rezumăm la întrebarea cui folosește toată această tevatură, iar răspunsul este Federației Ruse. Pare cusută cu ață albă toată această poveste. Dacă ne uităm în spate și facem o evaluare a tuturor loviturilor pe care Ucraina le-a efectuat, inclusiv pe teritoriul Federației Ruse, au fost doar ținte militare.

Acum e atacat un simbol, chiar înaintea paradei de 9 mai. Vorbim de o fortăreață. Kremlinul e probabil cea mai apărată clădire din Federația Rusă la această oră. Sunt multe chestiuni care nu se leagă. Plus tehnica de care dispune Ucraina, cum au ajuns acele drone atât de departe, cum au putut sa lovească Kremlinul. Mie mi se pare ca e o chestiune care seamană foarte mult cu un scenariu pus în practică de serviciile de informații din Federația Rusă.

Ceea ce încearcă Kremlinul e să radicalizeze populația în privința așa-zisei operațiuni militare împotriva Ucrainei. Ei au nevoie de susținere pentru că un război nu poate fi câștigat fără susținerea populației. Am văzut și Statele Unite în Afganistan ce s-a întâmplat când s-a pierdut susținerea populației.

Deci ceea ce s-a întâmplat astăzi îmi pare o înscenare, o tentativă de a radicaliza populația și de a justifica acțiuni de mobilizare a armatei ruse”, a spus c.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE